Anne-babalar dikkat! YouTube’daki ‘Prenses Aylin’ kanalından çocuklarınızı uzak tutun!

featured

Bebeklik çağından itibaren ellerinde tablet ile YouTube’da video izleyen çocuklar, çoğu zaman ‘çocuk kanalı’ gibi gözüken ama maksadı sadece izlenme rakamları üzerinden para kazanmak olan YouTuber’ların ağına düşüyor.

Tıklanma almak için çocuklara yaşlarına uygun olmayan ve onların kişilik gelişimlerini olumsuz etkileyecek videolar izleten kanallardan bir tanesi olan ‘Prenses Aylin’ Ekşi Sözlük’te deşifre edildi.

ÇOCUKLARINIZI UZAK TUTUN

Ekşi Sözlük’te ‘mağdurfakir’ isimli yazar tarafından açılan başlıkta çocukların nasıl bir tehlikenin içinde olduğu gözler önüne serildi.

öncelikle herkese merhaba.

ekşi sözlük’te açacağım ilk konunun böyle bir şey olması öncelikle çok üzücü. lakin youtube üzerinden tek başıma şikayet ederek bir yere varacağımı düşünmüyorum.

peki konumuz nedir?

7 yaşındaki oğlumun gece tek başına uyumak istememesi ve korktuğunu söylemesi üzerine kendisiyle biraz konuşmamız sonucunda korktuğu şeyin youtube’da izlediği bir kaç video olduğunu öğrendik. tam olarak ismini sorduğumda ise titreyerek “huggy wuggy” isminde bir oyuncak olduğunu ve onun bir oyuncak olmasına rağmen canlı olduğunu belirtti. bunun üzerine youtube’da yaptığım arama sonucunda yukarıda ismini belirtmiş olduğum oyuncak “prenses aylin” isimli kanalda karşıma çıktı.

inanılmaz bir şaşkınlık içerisinde önce kapak fotoğraflarını incelediğim kanalın yüklemiş olduğu videolara bir göz attım. artırılmış gerçeklik ile odanın ortasında canavar videoları ile karşılaştım. had safhada çocuk istismarı içeren, kanlı-bıçaklı kapak fotoğrafları olan, hiçbir amaca hizmet etmeyen, çocukları bir travmadan başka bir travmaya sokacak videolar var. ek olarak da tüm videolar yoruma kapalı.

bütün çocuklar bu tarz videoları izleyince aynı seviyede korkmuyor olabilir. konumuz aslında benim oğlumun bu videoyu izleyip korkmasından çok, bir annenin çocuğuyla böyle videolar çekip böylesine iğrenç kapak fotoğraflarıyla bu videoları yayınlıyor olması. pedagoji eğitimi almamış birisinin böyle çocuk videoları çekip paylaşmasına sessiz kalamam, ve ne kadar sinirlendiğimi de anlatamam. bunu izleyen benim çocuğum dışındaki diğer çocukların hislerini, henüz ebevenyleriyle konuşamamış, bu durumu anlatamamış çocukların durumlarını düşündükçe daha da deliriyorum.

oğlum henüz 7 yasında, 2. sınıfa gidiyor. kendi tabletinde sadece youtube kids kullanıyoruz lakin okuldan verdikleri tablete herhangi bir kısıtlama koyamıyoruz. okul tableti olduğu için her türlü kısıtlama vs. okul idaresi tarafından yapılıyor. youtube’un engellenmemiş olmasının sebebi de okulda derslerde youtube üzerinden okul şarkıları vs. dinledikleri için olduğunu sanıyorum.

kanalın linkini ve bazı kapak fotoğraflarını ekliyorum, lütfen bir yol gösterin dostlar. biz korkumuzu bir şekilde yeneceğiz ama henüz izlememiş olan başka çocukları bu zulümden kurtaralım lütfen. hatta mümkünse videoda gördüğümüz aylin’i de kurtarmalıyız belki de…

 

İşte kanalda paylaşılan videolardan bazıları:

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir