Pilotlar ortalama 100 bin TL maaş mı alıyor?

Havacılık sektörünü derinden etkileyen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisinin azalmasının ardından havayolu şirketleri eski günlerine dönmeye başladı. Hal böyle olunca 2022 güncel pilot maaşlarının ne kadar olduğu, her havayolu şirketi pilotu için ortak bir maaşı miktarının olup olmadığı ve pilot maaşlarının neye göre belirlendiği merak konusu oldu.

Türk Hava Yolları başta olmak üzere sosyal medya sitelerinde en çok aranan başlıklar, 2022 Güncel pilot maaşları ne kadar oldu? THY pilot maaşları, F-16 pilot maaşları, pilot maaşı, 2022 pilot maaşı soruları oldu.

2022 yılı güncel pilot maaşlarını belirleyen birçok etken var. Ancak pandemi sonrası yapılan kesintiler ve zamlar göz önüne alındığında en düşük pilot maaşının 25.000 liradan başladığı görülmekte. Pilot maaşları gerçekleştirilen uçuşlara göre değişiklik göstermekte. Hal böyle olunca sabit bir pilot maaşından söz etmek mümkün değil.

Aynı kademe ve meslek yılına sahip pilotların maaşları da farklı olabiliyor. Yine havayolu şirketlerine göre de maaş miktarları değişiklik göstermektedir. Örneğin bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Türk Hava Yolları ile düşük maliyetli havayolu şirketi Pegasus’un pilotlarına verdiği maaş değişiklik gösteriyor.

Tüm bunları göz önüne aldığımızda peki, 2022 yılı güncel pilot maaşları ne kadar? Hangi havayolu şirketi ne kadar maaş veriyor? Pilot maaşları neye göre belirleniyor? İşte tüm detaylar;

PEGASUS PİLOT MAAŞLARI NE KADAR?

Pilot maaşları, havayolu şirketlerine göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca kaptan pilot ve yardımcı pilot maaşları arasında da ciddi farklar bulunmaktadır.

Pegasus havayolu şirketi, kaptan pilotlar için 2022 yılında yaklaşık 44.000 lira maaş ödemesi yapmaktadır. En düşük ikinci pilot ya da yardımcı pilot maaşları ise 15.000 lira olarak ödenmektedir. Kaptan pilot ve ikinci pilotların maaşları kademe ve kıdeme göre farklılık göstermektedir.

PEGASUS’UN İKİNCİ PİLOTLARI NE KADAR MAAŞ ALIYOR?

Pegasus havayolu şirketinde görev yapan ikinci pilotların kademesine göre aldıkları maaşlar aşağıdaki gibidir. Ancak pandemi sonrası şirket maaşlarda büyük indirime gitti. Daha sonra yapılan düzenlemelerle maaşlar eski seviyelere çekildi.

F1 kademesinde yer alan ikinci pilotlar ortalama 14.650 lira maaş almaktadır.
F2 kademesinde yer alan ikinci pilotlar ortalama 23.039 lira maaş almaktadır.
F3 kademesinde yer alan ikinci pilotlar ortalama 24.633 lira maaş almaktadır.
F4 kademesinde yer alan ikinci pilotlar ortalama 25.670 lira maaş almaktadır.
Yukarıdaki tablo son zamlar göz önüne alıp ortalama olarak verilmiştir. Şirkettin pilot maaşlarıyla ilgili net bir açıklaması bulunmuyor.

PEGASUS’UN KAPTAN PİLOTLARI NE KADAR MAAŞ ALIYOR?

Pegasus havayolu şirketinde görev yapan kaptan pilotların maaşları kademelerine göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca uçuş tazminatları da yine kademeye göre değişiklik göstermektedir.

Buna göre, Pegasus güncel kaptan pilot maaşları aşağıdaki gibidir:

C1 kademesinde yer alan kaptan pilotlar ortalama 44.110 lira maaş almaktadır. Uçuş tazminatları da 20.151 liradır.
C2 kademesinde yer alan kaptan pilotlar ortalama 46.795 lira maaş almaktadır. Uçuş tazminatları da 22.453 liradır.
C3 kademesinde yer alan kaptan pilotlar ortalama 50.377 lira maaş almaktadır. Uçuş tazminatı da 23.808 liradır.
C4 kademesinde yer alan kaptan pilotlar ortalama 51.431 lira maaş almaktadır.
Yukarıdaki tablo son zamlar göz önüne alıp ortalama olarak verilmiştir. Şirkettin pilot maaşlarıyla ilgili net bir açıklaması bulunmuyor.

THY PİLOT MAAŞLARI NE KADAR?

Türk Hava Yolları (THY) bünyesinde görev yapan kaptan pilotlara aylık ortalama 60.000 lira maaş ödenmektedir. Ayrıca üçer aylık periyotlar halinde ikramiye de verilmektedir. THY bünyesinde görev yapan ikinci pilotlara da ortalama 44.000 lira maaş ödemesi yapılmaktadır.

2022’DE THY PİLOTLARININ ALDIĞI MAAŞ NE KADAR OLDU?

Türk Hava Yolları ile Hava-İş arasında süren 2 yıllık toplu iş sözleşmesinde zam oranı enflasyon üzerine yüzde 60 oldu. Yaklaşık yüzde 20 enflasyon ile birlikte toplam artış yüzde 80 olarak lanse edildi. Peki gerçekte zam oranı neydi?

THY PİLOTLARI 2022’DE YÜZDE 10 ZAM ALDI

THY’de en çok ücreti pilotlar alıyor. Kokpit ekibinin birim maaşının 100 olduğunu kabul edelim. Önce yüzde 50 kesintili yapıldı. Yani maaş 50 birim oldu. Uzun süre yarı maaş devam ettirildi. THY Temmuz 2021’de yüzde 10 artış yaptı. Yani maaş 55 birime çıktı. Ekim 2021’de bu sefer yüzde 25 daha artırıma gidildi. Maaş 68,75 birim oldu. Ocak 2022’de yüzde 60 artış yapılacak. Yani maaş 110 birime ulaşacak. Yani 2020 Mart ayı ile 2022 Ocak arasında reelde sadece yüzde 10’luk artış var.

Kabin memurları ise iki yıl önceki maaşa göre yüzde 47,84 zam aldı.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir