Özgür Demirtaş yine haklı çıktı… Kripto paralara vergi geliyor!

featured

Ünlü ekonomist Özgür Demirtaş, geçtiğimiz günlerde kripto para yatırımcılarıyla bir araya geldiği bir Clubhouse sohbetinde, kripto paralara vergi getirilebileceğini açıklamıştı. Demirtaş “2020 yılında kripto paralardan kazanç sağladıysanız vergi ödemek için kenara para ayırın, Türkiye’de vergiler geliyor” ifadelerini resmen kullanmış ve kripto paraların gerçekten de para olduğunu vurgulamıştı.

Türkiye’de 3 milyon yatırımcıya ulaştığı söylenen ve kullanımı hızla artan kripto paralara yönelik hükümet harekete geçti. Buna göre kripto para alım ve satımı için vergi getirilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı önderliğinde Merkez Bankası (TCMB), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasaları Kurulu’nun (SPK) yanı sıra ilgili kuruluşların çalışmalar yaptığı ve yılın ikinci yarısında düzenlemenin yürürlüğe girileceği ifade ediliyor.

Stopajın yüzde 10 düzeyinde olacağı tahmin ediliyor

Piyasanın önde gelen isimleri kripto paraların ne olarak tanımlanacağının önemli olduğunu belirtiyor. Bu anlamda paraya da emtia değil ‘Kripto varlık’ olarak tanımlanabileceğini tahmin eden sektör temsilcileri, stopajın da uzun vadeli taşıyanlardan değil, belirli bir vade içerisinde al-sat yaparak kar edenlerden kesileceğini öngörüyor. Stopajın al-sattan elde edilen karın yüzde 10 düzeyinde olabileceği tahmin ediliyor.

Türkiye’de 3 milyon yatırımcı var

Finans dünyasında son yılların en önemli gelişmelerinden biri olarak kabul edilen kripto paraların toplam hacmi toplam piyasa değeri 1.5 trilyon dolarken, günlük işlem hacmi ise 100 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

Türkiye’de ise kripto para işlem hacmi günlük 1 milyar dolara ulaşmış durumda. Türkiye yaklaşık 3 milyona ulaşmış kullanıcı sayısı ile dünyada ilk 10 içerisinde yer alıyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir