Orucun habercisi Ramazan hilali ne zaman görünecek?

Ramazan ayının başlamasına günler kala "Ramazan hilaliyle ilgili araştırmalar başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Astronomu Hümeyra Nur İşlek, ramazanın başladığını bildiren hilalin, hicri takvime göre bu yıl ilk olarak Büyük Okyanus'tan görülmeye başlanacağını söyledi ve tarih açıklamasında bulundu.

featured

11 ayın sultanı Ramazan hilali heyecanla bekleniyor. Ramazan hilali, 11 ayın sultanı Ramazan’ın yaklaşması ile birlikte vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Ramazan hilali Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Astronomu Hümeyra Nur İşlek’in açıklamasına göre bu sene ilk olarak Büyük Okyanus’tan görülecek. Ramazan hilali 38 ilden de görülebilecek.

RAMAZAN HİLALİ GÖRÜNDÜ MÜ?

Ramazan Hilali, henüz görünmedi. Orucun habercisi Ramazan hilali Hicri takvime göre bu yıl ilk olarak Büyük Okyanus’tan görülmeye başlanacak.

2023 RAMAZAN HİLALİ NE ZAMAN, SAAT KAÇTA GÖRÜLECEK?

Ramazan hilali Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Astronomu Hümeyra Nur İşlek’in yaptığı açıklamaya göre yurt içinde 38, yurt dışında 41 ilde görüşebilecek.

ramazan hilali

 

Ramazan ayı için, içtimanın Greenwich saatiyle 21 Mart günü 17.23’te, rüyetin ise 22 Mart günü 07.06’da olacağı belirtildi.

Hümeyra Nur İşlek açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yurt içi ve yurt dışında müftülük, ataşelik, müşavirlik ve din hizmetleri koordinatörleri vasutasıyla hilal görülebilirlik hattının içinde kalan yerlerde hilal gözlemleri yaptırıyoruz. Bu sene yurt içinde 38, yurt dışında ise 41 şehirde bu gözlem çalışmaları yapılacak”

Kameri ay başlarını, yurt içi ve yurt dışındaki hilal gözlem noktalarıyla belirlediklerini açıklayan İşlek, “Diyanet İşleri Başkanlığının yurt içi ve yurt dışında müftülük, ataşelik, müşavirlik ve din hizmetleri koordinatörleri vasıtasıyla hilal görülebilirlik hattının içinde kalan yerlerde hilal gözlemleri yaptırıyoruz. Bu sene yurt içinde 38, yurt dışında ise 41 şehirde bu gözlem çalışmaları yapılacak.” dedi.

Hümeyra Nur İşlek, Diyanet tarafından tespit edilen namaz vakitleri, bayram namaz vakitleri, kameri ay başları ve hilal gözlemlerinin içinde yer aldığı 2023 takvimlerinin, Avustralya’dan Amerika’ya kadar dünyanın her tarafına gönderildiğini kaydetti.

Diyanet tarafından basılan takvimin, yurt içinde 39, yurt dışında 25 olmak üzere 64 bölgede, 1454 şehrin imsakiye bilgilerini içerdiğini, ayrıca web sayfasında ve mobil ortamda yaklaşık 10 bin yerleşim yerinin namaz vakitlerini yayımladıklarını anlatan Hümeyra Nur İşlek, “Olmayan yerlerde de vatandaşlar bize mail veya telefonla ulaşarak talep ediyor, biz oraların koordinatlarını çıkartıp sisteme yerleştiriyoruz.” bilgisini verdi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir