Oruçlu iken rüyada boşalmak orucu bozar mı? Ramazan’da cünüp oruç tutulur mu?

Ramazan ayı gelip, ilk orucun tutulmasıyla oruç ile ilgili sorulan sorularda arttı. Ramazan’da merak edilen sorulardan biri de rüyalanmanın orucu bozup bozmayacağı oldu. Oruçluyken rüyalanmak (ihtilam) olmak orucu bozar mı? İşte Diyanet tarafından verilen yanıt.

featured

Ramazan ayında cinsel ilişkiye girmek, şehvete kapılmak ya da boşalmak orucu bozan durumlar arasında yer almaktadır. Ancak bunun yanı sıra kişinin uykuda, bilincinin dışında cünüp olmasının da orucu bozup bozmadığı merak edilmektedir. İhtilam ile tanımlanmasının yanı sıra halk arasında rüyalanmak olarak da bilinen bu durumun orucu bozup bozmadığını sizler için araştırdık.

RÜYALANMAK ORUCU BOZAR MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu eski Üyesi ve İstanbul Aydın Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (İAÜ- TARMER) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Saim Yeprem’in açıklamasında yer alan bilgilere göre uyurken ihtilam olunca oruç bozulmaz.

Diyanet’e göreyse Oruçlu iken rüyada ihtilam olmak orucu bozmaz, gusletmeyi geciktirerek cünüp olarak sabahlamak da oruca bir zarar vermez (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220). Ancak guslü sabah namazı vaktinin çıkmasına kadar ertelemek günahtır. Çünkü bu durumda namaz terk edilmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 372). Nitekim Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazanda imsaktan sonra sabah namazı vakti içinde yıkandıkları bilinmektedir (Buhârî, Savm, 25).

 

ORUCA NİYET ETTİKTEN SONRA RÜYALANMAK ORUCU BOZAR MI? 

Oruca niyet ettikten sonra rüyalanmak orucu bozan durumlar arasında yer almaz. Çünkü rüyalanmak kişilerin bilinç dışı yaşadıkları bir durumdur. Ancak kişinin rüyalandıktan sonra hemen gusül abdesti alması gerekmektedir. Bilerek ve isteyerek cünüp bir halde durmak oruca zarar verir. Bu yüzden kişi sabah namazını geçirmeden banyo yapmalıdır. Banyo yaparken de dikkatli olunmalıdır. Özellikle ağza ve buruna su verilirken boğaza su kaçmamasına dikkat edilmelidir. Eğer gusül abdesti sırasında boğaza su kaçar ise bu kişinin orucunun bozulmasına yol açar. Oruçlu kişi bu durumda bir günlük kaza orucu tutmakla yükümlü olur.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir