Ortalığı sarsan iddia! Marmara’yı öldüren müsilaj, Gemlik Körfezi’nde bir gemiden bilinçli olarak mı bırakıldı? Şok görüntüler…

featured

Marmara Denizi’nin karşı karşıya kaldığı deniz salyası olarak adlandırılan ve fitoplankton denen bitkisel canlıların aşırı çoğalıp salgı üretmesiyle oluşan müsilajın dünyadaki yaşamı tehdit etmesinden endişe ediliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde başlatılan seferberlikle denizlerin temizlenmesi amaçlanırken, gelen görüntüler felaketin boyutunu gözler önüne seriyor.

Gemiden bırakılan maddeler müsilaja mı neden oldu?

14 Mart tarihinde servis edilen bir video ise kafaları karıştırdı. Bir gemiden müsilaj bırakıldığı iddialarına yol açan haberde, “Marmara Denizi’nin Gemlik açıklarında, bir geminin pis su ile makine ve kazan dairesinden akan yağları depoladığı sintine bölgesinde biriken atığı denize boşalttığı iddia edildi. İçerisinde kimyasal maddelerin de olduğu ileri sürülen atık, su yüzeyinin kirlenmesine neden oldu. Geminin sintine atığını denize boşalttığı anlar ise tek motorlu bir uçak pilotu tarafından cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, denize bırakılan maddenin ne olduğunu belirlemek için çalışma başlattı” ifadelerinin yer alması dikkat çekti.

“Ne olduğu belirsiz maddeyi denize boşalttı”

Söz konusu video ve ifadeler için sosyal medya kullanıcıları da yorum yaptı. Kullanıcılardan birisi Twitter’da şu ifadeleri kullandı: “14 martta bir uçak pilotu, Marmara denizinde bir geminin ne olduğu belirsiz maddeyi denize boşalttığını görüntülemişti. Üzerinden 2 ay geçince karşımıza Marmara’da büyük bir kirlilik çıktı. Ülke açık saldırı altında.”

Gemiden bırakılan atık incelenmişti

Deniz Haber Ajansı’nın 15 Mart tarihli haberine göre ise, bu gemiden boşaltılan beyaz madde, dalganın etkisiyle Gemlik, Mudanya, Kurşunlu ve Gemsaz sahili kıyılarına da vurmuş ve yetkililer, beyaz örtünün bir doğa olayı mı yoksa bir çevre felaketi mi olup olmadığını belirlemek için çalışma başlatmıştı.

Sahil Güvenlik Güney Marmara Grup Komutanlığı ekipleri, H.K. isimli Türk bayraklı gemiye Gemlik Körfezi’nde ulaşmış, geminin pis suyunun olmadığını, geminin yüklü olduğu için balastlarının boş olduğunu, bu kirliliği ortaya çıkarabilecek bir durumun oluşmadığını tespit etmişti.

Her ihtimale karşı denizdeki kirli bölgeden numune de toplayan ekipler, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’ne (TÜBİTAK MAM) ve İl Çevre Laboratuvarı’na incelenmek üzene numuneleri göndermişti.

Salya olarak bilinen fitoplankton patlaması

Geminin etrafındaki kirlilik gibi görünen beyaz tabakanın balıkçılar tarafından salya diye bilinen fitoplankton patlaması denilen doğa olayı olduğu ortaya çıkmıştı.

Olay sonrasında Gemlik Körfezi’nde son bir yıl içerisinde bu doğa olayı çok fazla artış gösterdiği için balıkçılar balık avlayamayacak duruma gelmişler ve denize bıraktıkları ağları geri topladıklarında ağlarına salya dolduğunu, balık avlayamaz duruma geldiklerini söylemişlerdi.

Marmara Denizi’yle başlayıp bütün denizleri etkisi altına alan deniz salyasının bu gemiden yayılıp yayılmadığı merak konusu oldu.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir