Ömrü cephede geçen İsmet İnönü için sahte çürük raporu paylaştılar

Sosyal medyada paylaşılan yalan içeriklerde bu defa hedef İsmet İnönü oldu. Ömrü cephede geçen İsmet İnönü için paylaşılan sahte çürük raporu "bu kadar da olmaz" dedirtti.

featured

Osmanlı döneminde albay, Cumhuriyet döneminde orgeneral ve eski Genelkurmay Başkanı olan, cumhuriyetin ilanından sonra Türkiye’nin ilk başbakanı ve ikinci cumhurbaşkanı, İstiklal Madalyası sahibi asker ve siyasetçi olan İsmet İnönü adına düzenlenen sahte çürük raporu sosyal medyada en fazla konuşulan gündem maddelerinden biri oldu.

1927 YILINDA ORDUDAN EMEKLİ OLDU

Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesindeki bilgilerde, İnönü’nün çürük raporu aldığına dair herhangi bir bilgi bulunmuyor. Yine Genelkurmay Başkanlığı’nın sitesinde, İnönü’nün 3 Mayıs 1920 tarihinde Genelkurmay Başkanı olduğu bilgisi mevcut. Genelkurmay Başkanlığı’ndaki biyografik bilgilerde, İsmet İnönü’nün 30 Haziran 1927 tarihinde kendi isteğiyle emekli olduğu da aktarılıyor.

İnönü, TBMM Albümü birinci ciltte, Kırmızı Yeşil Şeritli İstiklal Madalyası alan kişiler arasında bulunuyor. Bu madalyanın Mustafa Kemal ve 23 arkadaşına verilmesine, TBMM’de 21 Kasım 1923 tarihinde yapılan 65. görüşmede karar verildi. İnönü, İstiklal Madalyası aldığı dönemde başbakandı. Askeri rütbesi ise ferik, yani günümüzdeki tanımıyla korgeneraldi.

Çürük raporu olarak iddia edilen paylaşımda kullanılan fotoğrafta, İnönü’nün askeri rütbesi ise orgeneral. İnönü’nün, orgenerallik rütbesine, 30 Ağustos 1926 yılında terfi ettiği biyografi bilgilerinde mevcut. Fotoğrafın geniş halinde üniformadaki rozetlerden rütbesi net şekilde gözüküyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir