Mustafa Varank ve Naci Görür arasında ‘uçan araba’ polemiği!

featured

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın katkılarıyla geliştirilen Türkiye’nin ilk uçan arabası Cezeri’ye eleştirilerde bulunmuştu. Bakan Varank’tan da Görür’e cevap geldi.

Bakan Varank, ünlü profesörü “çürümüş zihniyetin temsilcisi” olarak nitelendirdi. Bu sözlerin ardından Naci Görür’den de yanıt geldi.

Dünya liderliği hedefi koyulmuştu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin uçan arabalar konusunda dünyada liderliğe oynayacağını söylemişti.

Mustafa Varank: “Türkiye uçan arabalarda da dünya liderliğine oynayacak”

Konuyla ilgili de Prof. Dr. Naci Görür bakanı eleştirmiş ve “Dünyada üniversitelerinin esamesi okunmayan, AR-GE ve okuma alışkanlığı olmayan bir ülkede bu iş nasıl olacak? Olsa bile bu sağlıklı ve sürdürülebilir olur mu? Altyapısı olmayan üretimlerle liderlik olmaz. Kulağa hoş geliyor ama halkımıza gerçekleri söylemek daha doğru. Sevgiyle” notuyla bir paylaşım yaptı.

Bakan Varank’tan cevap

Bakan Varank bu sözleriyle nedeniyle Prof. Dr. Görür’ü ağır ifadelerle hedef aldı. ASELSAN Sivas’ın 5. Kuruluş Yıl Dönümü Programı’nda konuşan Varank, Görür’ün açıklamalarına yönelik şu ifadeleri kullandı:

“Devrim arabası yolda kalsın diye dört gözle bekleyenler, aynı art niyeti bugün de Türkiye’nin Otomobili için gösteriyor. Nuri Killigil’i hor görenler, görmezden gelenler, bugün de Türk mühendislerini küçümsemeye, aşağılamaya kalkıyor. Geçtiğimiz gün ‘Ufku ve vizyonu geniş gençlerimizle uçan arabalarda da dünya liderliğine oynayacağız.’ dedim. Adının önünde güya profesör ünvanı olan ve çürümüş zihniyetin temsilcisi olan birisi çıktı, kendince gençlerimizi aşağılamaya kalktı. ‘Sizin insan kaynağınız iyi eğitilmemiş, bilgi toplumundan uzaksınız, altyapınız yetersiz, siz bu işi başaramazsınız.’ dedi. Şimdi ben kendisine sesleniyorum: O iyi eğitilmemiş, bilgi toplumundan uzak dediğin insan kaynağıyla, biz bugün bölgesinde savaşları bitiren insansız hava araçlarını geliştiriyor ve tüm dünyanın gündemine sokabiliyoruz. O yetersiz gördüğü altyapıyla, biz bugün yüzde 70 yerlilikle, 762 savunma sanayi projesi yürütüyoruz. Bunlar, bugün tüm dünyanın övmek zorunda kaldığı İHA ve SİHA’larımıza da ‘motoru yerli mi’ demişlerdi. Bugün ellerinde imkan olsa bu projeleri de durdururlar. Onlara kalsa, iktidar olduklarında gelirler ASELSAN Sivas’ın kapısına kilit vururlar, yerine heykel fabrikası açarlar. Bunların vizyonu bu kadar.”

“Objektif olan her insan görür”

Görür bu olayın üzerine Bakan Varank’ın kendisine kızmış olduğunu dile getirdiği ancak açıklamasının gerçekçi olduğunu savunduğu yeni bir paylaşım yaptı.

Naci Görür’ün paylaşımı şu şekilde:

“Arkadaşlar iyi geceler. Şimdi gördüm. Bir bakanımız uçan arabalarla ilgili tweetime çok kızmış ve benim için ‘çürümüş zihniyetli’ demiş. Yazdığım bu tweeti ve hemen peşinden yazdığım ikinci tweeti tekrar okudum. Objektif olan her insan o tweetlerde çağdaş, aydın, bilime inanan, insanını seven, gençlere gerçekçi yol gösteren vatansever bir görüş görür. Sevgiyle”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir