Mustafa Cengiz üst üste hatalar yapan Galatasaraylı futbolculara sert çıktı: “Haysiyet ve şereflerini hatırlamaları gerek”

featured

Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz hakem hatalarıyla ilgili sert açıklama yaptı MHK Başkanı Serdar Tatlı’yı istifaya çağırdı. Cengiz, kulüp içinde kendisini eleştirenlere de tepki gösterdi.

Başkan Cengiz’in açıklamaları şöyle;

Boş kaldığım anda dinlenmeye geçiyorum. Daha çok kendi takımımın maçını izlerim, diğer takımların maçını izlemem ama başkan olduğumdan beri diğer takımların maçlarını da izliyorum. Cumartesi ve pazar günü izlediğim maçı yarım bırakıp çıktım. Tiyatroyu görüyor herkes. Bu komedi. Önceden yazılmış ama bir yere doğru yazılmış sanki. Büyük takımlara karşı diğer takımlar gol attığında senaryoyu biliyorum. Maçın geri kalanını izlemiyorum. Rakip takımlar benim kardeşim, hiçbirine saygısızlık etmem. Bu camialara her zaman saygı duymak gerekir. Biz özellikle Türkiye’de renk için aşığız. İtalya’da bu kültür şehir devletlerinden gelişmiştir. İspanya veya İngiltere’de de tarikat ve dini inanışlara göre şekillenir. Türkiye’de bu yok.

Benim Fenerbahçeli kardeşim, Beşiktaşlı eniştem, yakın arkadaşlarım… Onlara hiçbir zaman düşmanlık duymadım, duymam da. İspanya veya İngiltere’de de tarikat ve dini inanışlara göre şekillenir. Türkiye’de bu yok. Benim Fenerbahçeli kardeşim, Beşiktaşlı eniştem, yakın arkadaşlarım… Onlara hiçbir zaman düşmanlık duymadım, duymam da. Bir yöneticinin yaptığı hata, oyundan pul çalan bir karakteri ben arkadaşıma yüklemem. Camiama hiç yüklemem.

“Kerem’in pozisyonunda hakem kararlı”

Türkiye’de son bir iki aydır hakemler içinde bir gruplaşma var. Kendi halinde olanlar var. Şimdi de VAR hakemleri ve sahadaki hakemler diye bir bölünme var. Bu çok tehlikeli bir gelişme.

Kerem’in pozisyonunda hakem çok kararlı. Ben gördüm ve penaltı diyor. 100 gramlık ters bir rüzgar bile, hafifçe dokunması bile, ki Ali Palabıyık net dokunduğunu gördüm diyor, 100 gramlık dokunma bile sizi uçurur. Kerem çok hızlı bir çocuk. O dokunma onu uçurur. Kendimizi Suat Arslanboğa’nın yerine koyalım, nasıl bu kararı verebilirsin? Adam numaracı biri de değil, Kerem. Burada Ali Palabıyık’a asla kızamam, görüyor. Hiçbir Karagümrüklü oyuncu itiraz etmiyor, sadece bana kırmızı verme diyor. Ben Ali Palabıyık’a kızmam. urallara aykırı bir şekilde Suat Arslanboğa böyle bir karar verdi. Böyle bir militan bir hakem dünyada yok. K Açıklama yaparlarsa, rica ediyorum bütün konuşmaları canlı yayına versinler. Sadece bizim değil, tüm takımların. Küfür ve hakaret var, veremeyiz derlerse ona da saygı duyarım.

Hakemlere çağrım, VAR’ın esiri olmayın. VAR’a gidin ama bunu yapmayın. Kerem’i cinler mi uçurdu? Kaleciye bak, Karagümrüklü oyunculara bak. İtiraz etmiyorlar.

Yedlin’in pozisyonunu sordum. Kasıtlı bir hareket yok, hareketin devamında Yedlin diğer ayağını uzatıyor dediler. Profesyonel bir futbolcunun gözü radar gibidir. Lens vuruyor ve Yedlin’in ayağını uzattığını görüyor.

“VAR odasına telefon sokan var mı?”

Bundan sonra orta hakeme değil, VAR’a bakın. Duyduklarımı söylerim ama hoş olmaz. VAR konuşmaları neden yayınlanmıyor? VAR odasına telefon sokan var mı, kısa mesaj atılıyor mu?

İrfan Can Kahveci’nin dün akşam yaptığı hareketi kimse görmedi. Ne orta hakem, ne yardımcı hakem, ne de VAR hakemi gördü. Allah’tan bir perde iniyor ve görmüyorlar.

“Maç sonuçlarını VAR hakemleri belirliyor”

Beni anlayan hakem yorumcuları da olacaktır. Yeni bir organ oluşuyor. Nasıl TFF yönetim kurulu var, PFDK var, MHK var; MHK’nın içinde bir VAR organı oluştu. Artık maçların neticelerini VAR hakemleri belirlemeye başladı. Şu anda VAR hakemliği, yardımcısı ve teknik heyet dahil, çimlerdeki hakemlerden daha etkin hale geliyor. Başka ülkelerde yanlışı düzeltmek için kuruluyor bu düzen. Tahkim Kurulu gibi bir VAR kurulu oluşuyor, giderek de kemikleşiyor. Hakem yorumcularının buna dikkat etmesini istiyorum. O kadar çok şey var ki. Futbol bir şölen, bir gönül işi. Bunu sıkıntı için yaparsanız, insanlara yazık olur, adamı kanser edersiniz.

Hatayspor-Galatasaray maçındaki pozisyonlar hakkında

Yazık ya. Kötü niyet. Bu arkadaşın kırdığı ceviz bir değil, bir sürü. Bunu bizim lehimize de yapsa utanırım ve hakem hata yapmış derim. Bizde ahlaki bir erozyon var. Ben kendimi bildim bileli bu böyle. Bu adamlar o kadar rahat ki… Hakemler de biliyor ki, önce bize küfrediliyor. Onun için çok rahat kırmızı kart çıkartılıyor. Yönetimlere yani.

Bir başkan, ‘Sizde Divan Kurulu oluyor, 20 kişiden 19 kişi size eleştiri yapıyor, 1 kişi de ortaya konuşuyor’ demişti. Ben de ona, ‘Sizde de 20 kişinin 20’si sizi övüyor. Ben de bunu anlamıyorum’ demiştim.

“Serdar Tatlı çocukluğundan beri bir takımın hastası”

MHK, görevini yapmıyor. Bundan da bana ceza vereceklerse versinler. Serdar Tatlı’nın çocukluğundan beri bir takımın hastası olduğunu biliyorum. Bir hakem, bir takımın taraftarı olabilir ama kararını etkiliyorsa, yazıklar olsun. MHK’nın bu hakemlere söz geçirebileceğine inanmıyorum. İstedikleri gibi davranıyorlar. Telefonlar çalıyor mu, evet hayır mesajları geliyor mu? Kerem’in pozisyonunda ne konuştular, dinlemek istiyorum. Babel’in pozisyonunda ne konuştular, dinlemek istiyorum.

“Serdar Tatlı bir an evvel ayrılsın”

MHK, maalesef fonksiyonunu yitirmiştir. Yazık Serdar Tatlı’ya, bir an evvel ayrılsın. Üst üste 5 haftadır bize, 5 haftadır da rakiplerimizin lehine hata yapılmaz. Ben burada kötü niyet ararım. İlla bir takım olunca mı Suat Arslanboğa’nın sözleşmesi iptal ediliyor? Bizimkinde neden iptal edilmiyor?

MHK’nın içindeki kişiler, MHK’yı peşinden sürüklüyor. Onun için istifa etmeleri gerek. MHK yönetimi, kontrolü kaybetmiş durumda. Kurullar görevlerini çok iyi yerine getiriyor. Bana 3 hafta ceza verdiler. 2 hafta deplasmandaydık, her maça da gidemiyoruz. Bir maç içteydi, onu izleyemedim. Onu da 50 bin TL’ye izledim. Tahkim Kurulu benim 21 gün cezamı kaldırıyor, yerine 50 bin TL koyuyor. Adam benim 21 gün cezamı kaldırıyor. Dışarıda olan biri iyilik yapıldığını sanar. Teşekkür ediyorum, demek ki Galatasaray’ın maçları bu kadar değerli.

Özellikle Galatasaray ve Fenerbahçe bu havuzu dolduruyoruz. Bu havuzu Anadolu takımları doldurmuyor, 2-3 takım dolduruyor. Benim yarattığım hasılat 40 milyon. Sen benden alıp, Anadolu kulüplerine veriyorsun. O zaman ben, Fenerbahçe ve Galatasaray olarak ayrı bir yayın sözleşmesi yaparız derim. Fenerbahçe’nin böyle bir beklentisi yoksa bir şey diyemem.

“Futbolcuların haysiyet ve şereflerini hatırlamaları gerek”

Galatasaray yarıştaysa, seyir değeri var. Bazılarını yarışta tutmaya devam etsinler. İp Galatasaray’ın elinde. Biz oynamalıyız. Yedlin orada sakatlandığında, başında 10 futbolcu olmalıydı. Bir golümüz verilmediğinde, 10 futbolcumuz itiraz etmeliydi.  Galatasaray’ın ayağa kalkması gerek. Özellikle futbolcuların haysiyet ve şereflerini hatırlamaları gerek. Türkiye’nin en büyük camiasını temsil ediyorlar. Ölümüne mücadele etmeleri gerekir. Futbolcularımız neden bunu yapmıyorlar? Adamın ipinde değil. Profesyonelce bakıyorlar. Primlerine bakıyorlar. Ben bunu böyle görüyorum. Türk futbolcular nerede o zaman? Ben orada izlerken çıldırıyorum.

Çok doluyum ama kimsenin kalbini kırmak istemiyorum. Korktuğumu zannediyorlar. Haksızlıktan, iftiradan korkarım. Yanlış yaptıysam özür dilerim, bu beni küçültmez. Ne TFF, ne MHK, ne Fenerbahçe, ne de Beşiktaş’ın mücadelesinden korkmuyorum. Yandaşlar beni bin kere kanser ederler.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir