Milyonlarca LinkedIn kullanıcısına kötü haber! Tom Liner adlı bilgisayar korsanı, 700 milyon kişiden topladığı verileri sattı

featured

Geçtiğimiz ay dünyanın dört bir yanından 700 milyon Linkedln kullanıcısının veri tabanını “eğlence olsun diye” toplayan ve kendisine ‘Tom Liner’ lakabını takan bir bilgisayar korsanı tam da bunu yapmıştı. Bu verileri daha sonra yaklaşık 5 biner dolara sattı.

Bu ve benzer olaylara, sosyal medyada ‘veri kazıma’ adı veriliyor.

Kamuya açık olarak paylaştığımız profillerimizdeki temel bilgilerin daha iyi korunmasının gerekip gerekmediği konusu da ateşli bir tartışmaya yol açtı. Geçtiğimiz ay ‘Tom Liner’ lakaplı bir bilgisayar korsanı meşhur bir hacker forumunda LinkedIn kullanıcıları ile ilgili şu mesajı paylaştı:

“Selam, elimde 2021’e ait 700 milyon kayıt var”

Bu paylaşımı yaptığında, İngiltere’de saat 08:57 idi. Belki de bilgisayar korsanları için garip bir şekilde fazlasıyla medeni bir saat seçen ‘Tom Liner’ın hangi saat diliminde yaşadığını ise bilmiyoruz.

Bu paylaşımda, hem milyonlarca verinin bir kopyasına ait bir link, hem de başka bilgisayar korsanlarının doğrudan ona ulaşıp, bu veri tabanı için teklif verebileceği bir davet vardı.

Mutlu müşteriler

Bilgisayar korsanlarının dünyasında bu verilerin satışa açılması elbette büyük tartışma yarattı. Tom lakaplı bu bilgisayar korsanı elindeki çalıntı verileri, ‘birçok’ mutlu müşteriye yaklaşık 5 bin dolara sattığını söylüyor.

Müşterilerinin kim olduğunu ve neden bu bilgileri satın almak istediğini anlatmasa da, daha ileri düzeyde ve kötü niyetli bilgisayar korsanlığı için verilerin kullanılıyor olabileceği yorumunu yapıyor.

Bu gelişme sonrası, siber güvenlik ve gizlilik uzmanları, büyük çaplı veri ‘kazıma’ olaylarının yaygınlaşacağı kaygılarının yerinde olup olmadığını değerlendiriyor.

Programlarla kazarak üretiliyor

Bilgisayar korsanları, söz konusu veri tabanlarını internette sunucularına ya da sosyal ağ internet sitelerine sızarak değil, kullanıcılar hakkında özgürce ulaşabildikleri her ne bilgi varsa, bunları çeşitli platformların kamuya açık yüzünü otomatik programlarla kazarak üretiyorlar.

Teoride bu verilerin çoğunluğu, basitçe kullanıcıların kişisel sosyal medya profilleri açıldıktan sonra, bazı bilgiler seçilip toplanarak da oluşturulabilir.

Bilgisayar korsanlarının ulaşabildiği bunca veriyi böyle bir yöntemle toplamak ise yüzyıllar alırdı.

Bu yıl yaşanan büyük veri hırsızlığı ya da ‘kazıma’ olayları şöyle:

-Nisan’da bir bilgisayar korsanı 500 milyona yakın kişisel bilgiden oluşan başka bir veri tabanı ‘kazıdı’

-Aynı haftada bir başka bilgisayar korsanı Clubhouse’dan 1.3 milyona yakın profilden çaldıklarından oluşturduğu veri tabanını bir forumda bedavaya paylaştı

-Yine Nisan ayında 533 milyon Facebook kullanıcısının kişisel bilgileri, eski ve yeni çalıntı veriler kullanılarak toplandı ve bir hacker forumunda bağış karşılığında paylaşıldı

“Çok karmaşık bir iş”

Tom, 700 milyonluk LinkedIn veri tabanını oluştururken, daha önce bir Facebook listesi yaratırken başvurduğu yöntemin “neredeyse tamamen aynısını” kullanmış.

Sürecin birkaç ay sürdüğünü söyleyen Tom, “Çok karmaşık bir işti. LinkedIn’in API’ını (uygulama programlama ara yüzü) hacklemem gerekti. Bir kerede çok fazla kullanıcı verisi talep edersen sistem sana yasak getiriyor” diyor.

Sosyal ağların çoğu bazı şirketler ile, pazarlama ya da uygulama geliştirme amacıyla platformlarına erişmeleri için API ortaklığı yapıyor.

Bu satışı keşfeden siber güvenlik sitesi PrivacySharks, veri tabanının paylaşılan bedava kopyasını incelediğinde, çok sayıda isim, e-mail adresi, cinsiyet, telefon numarası gibi bilgilerle karşılaştı.

“Veri ihlali yok”

LinkedIn yetkililerine göre, şirketin elindeki kanıtlar Tom Liner’ın API’larını kullanmadığını gösteriyor.

Şirketin açıklamasında “LinkedIn’den ve diğer kaynaklardan alınan bilgiler kazınarak” bu veri tabanının oluşturulduğu belirtiliyor.

Açıklamada, “Bu, LinkedIn’in veri ihlali değildir ve LinkedIn üyelerine ait hiçbir özel bilgi ifşa edilmemiştir. LinkedIn’den veri kazımak ise bizim Hizmet Kullanım Şartlarımız’ın bir ihlalidir ve üyelerimizin gizliliğinin korunması için sürekli olarak çalışmayı sürdürüyoruz” ifadeleri yer aldı.

Nisan ayında benzer bir olayla sarsılan Facebook da, meseleyi bir veri kazıma olayı olarak niteleyerek konuyu kapamıştı.

Ancak bilgisayar korsanlarının bu veri tabanlarından ciddi paralar kazanıyor olması bazı siber güvenlik uzmanlarını kaygılandırıyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir