Millilerimizin rakibi Cebelitarık nerede? Cebelitarık’ın adı nerden geliyor?

featured

Cebelitarık, Akdeniz ile Atlas Okyanusu’nu birleştiren İspanya ve Fas arasında olan boğaza verilen isimdir.

“Cebel” kelimesi Arapça’da dağ anlamına gelir. Cebelitarık kelimesinin türkçe anlamı “tarık’ın dağı” demektir.

CEBELİTARIK NEREDEDİR?

Cebelitarık, İspanya’nın güneyinde yer alan İngiltere’ye bağlı bir ülkedir. İngiliz Denizaşırı Toprağı olan Cebelitarık, İber Yarımadası’nın güney ucunda bulunmaktadır. İspanya’nın sınırında yer aldığı için İngiltere ve İspanya arasında ülke egemenliği konusunda anlaşmazlıklar yaşanmaktadır.

NEDEN “CEBELİTARIK” DENMİŞTİR?

Cebelitarık, İber yarımadasının güneyinde Cebelitarık Boğazı’nın Akdeniz tarafında başlangıç noktasında yer alır. Aynı zamanda bir körfezin de yer aldığı bölge küçük bir yarımadadır. Güneyinde Afrika kıtasının yer aldığı Cebelitarık’ın tam karşısı İspanya’ya ait Ceuta ve Fas topraklarıdır.

Cebelitarık, adını ünlü Emevi komutan Tarık bin Ziyat’tan alır. Bölgede yer alan dağa istinaden Arapça Cebel-i Tarık, yani Tarık Dağı olarak anılan bölge, Emevilerin İspanya içlerine ilerlemesinde önemli bir karargah rolüne sahipti. 8. yüzyıldan itibaren Emevi hakimiyetine giren bölgede başlangıçta herhangi bir yerleşim bulunmamaktaydı. Bölge daha ziyade askeri amaçla ve gemilerin sakin bir koyda bekletilmesi için kullanılıyordu.

Emevilerin ardından bölgede hakimiyet kuran Muvahhidler, Antik Çağ’da Celpe olarak anılan bu bölgede bir yerleşim kurmaya karar verir. Bu yerleşim zaman içerisinde giderek gelişen bir yapıya dönüşecektir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir