Bakan Çavuşoğlu’ndan 10 büyükelçi açıklaması: “Elçiliklerde bavullarını hazırlayanlar oldu, yardımcısını suçlayanlar bile var”

featured

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Osman Kavala’nın AİHM kararları uyarınca serbest bırakılması çağrısı yapan 10 büyükelçiyle ilgili ‘istenmeyen adam krizi’ hakkında ilk kez konuştu.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın cumartesi günü yaptığı açıklamayla tırmanıp pazartesi yatışan kriz sırasında sınırdışı çalışmalarına başladıklarını söyledi. “Bu açıklamayı yapanlar kararlılığımızı görünce nasıl geri adım atacaklarını düşünmeye başladılar. Bize haberler geldi, yardımcısını suçlayanlar bile var” diyen Çavuşoğlu, Kavala bildirisinin arkasında ABD’nin değil, Nordik ülkelerin bulunduğunu da savundu.

Erdoğan yine kazandı! Terörist Osman Kavala için çağrı yapan 10 büyükelçiye tükürdüğünü yalattı…

“SINIRDIŞI ÇALIŞMALARI BAŞLADI”

CNN Türk’te konuşan Çavuşoğlu “10 büyükelçinin yaptığı açıklama hangi açıdan bakarsanız bakın kabul edilemez. İnsanlar görüşlerini bildirebilir ama Viyana Sözleşmesine baktığımızda her şey çok açık. Diplomatlara 41. madde açıkça görevde bulunduğunuz ülkenin içişlerine karışmazsınız diyor” ifadelerini kullanıp şöyle devam etti:

“Hemen arkadaşlarımıza talimat verdim, hepsini çağırın hadlerini bildirin dedim. Hepsi çağrıldı hadlerini aştıklarını söylediler. Cumhurbaşkanımızın talimatı ile bu kişiler sınır dışı edilmesi için hemen çalışmalara başladık. Diplomaside bunun yöntemleri var, bunun hazırlıklarını yapmaya başladık. Sözleşmenin 9. maddesine göre zaten herhangi bir gerekçe göstermeden de sınır dışı edebilir.”

“BAVULLARINI HAZIRLAYANLAR OLMUŞ”

Çavuşooğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanımızın konuşması sonrası panik başladı. Bu hazırlıklarımızdan haberdar olan ve Cumhurbaşkanımızın Eskişehir’deki milletimizin hissiyatını yansıtan açıklaması sonrası bavullarını hazırlayanlar olmuş. Bu açıklamayı yapanlar kararlılığımızı görünce nasıl geri adım atacaklarını düşünmeye başladılar. Bize haberler geldi, yardımcısını suçlayanlar bile var.”

“BEYAZ SARAY’DAN ONAY ALMADAN YAPILAMAZ”

Dışişleri Bakanı, “Bu işin arkasında kimin olduğunu, perde arkasını öğrendik. Genç diplomatların başlattığı süreçte bu hadsiz açıklamayı yaptılar. Ama sonrasında hemen geri adımlar geldi. İlk açıklamayı ABD yaptı. Biliyorsunuz. ABD Beyaz Saray’dan onay olmadan böyle bir açıklama yapamaz” diyerek şu ifadeleri kullandı: “ABD Büyükelçisi Türkiye’ye ilk geldiğinde ben kendisine bir sorununuz varsa bizim iletişim kanallarımız açık, bize medya yoluyla mesaj veremezsiniz, ve daha önceki büyükelçi gibi Türkiye’nin valisi gibi davranamazsınız demiştim. Bundan herkesin ders alması gerekir, kimsenin Türkiye’ye ders vermek haddine değil.” ifadelerini kullandı.

NYT’Yİ YALANLADI

Çavuşoğlu, bildirinin arkasında Joe Biden yönetiminin bulunduğuna dair New York Times’da (NYT) yayımlanan haberi de yalanlayarak, “Kavala açıklamasının arkasında Biden yok, Nordik ülkelerin önerileri sonucunda hazırlanmış bir metin. Bizim edindiğimiz bilgiye göre, elçiler genç diplomatlar tarafından hazırlanan açıklamaya onay vermişler” dedi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir