Meteoroloji’den sarı alarm! Uzmanlar saat vererek uyardı: ‘Gökten çamur yağabilir’

Edirne, İstanbul, Tekirdağ başta birçok kent için Meteoroloji'den uyarılar geldi. İzmir ve Ankara için de hava durumuna ilişkin tahminler paylaşıldı. Marmara ve Trakya’yı etkisi altına alması beklenen sağanak yağış için Meteoroloji Genel Müdürlüğü sarı kodla uyarı yayınladı.

featured

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Trakya başta olmak üzere Marmara’da ve Kuzey Ege’de görülecek sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlar için uyarıda bulundu.

GÜNCEL HAVA DURUMU RAPORU

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahmin Merkezi tarafından yapılan açıklamada, bugün Marmara’nın batısı ve Kuzey Ege’de görülecek sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışların; akşam saatlerinden itibaren etkisini arttırarak Kırklareli, Edirne, Tekirdağ çevreleri ile Avrupa Yakası ağırlıklı olmak üzere İstanbul, Çanakkale, Balıkesir’in kuzey ve batısı ile İzmir’in kuzey kesimlerinde yerel olarak kuvvetli (21-50 kg/metrekare) olması beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

METEOROLOJİ’DEN SAATLİ HAVA DURUMU UYARISI

Meteoroloji tarafından yapılan uyarıda, yağışların 17 Nisan 2022 akşam 18.00 ve 18 Nisan 2022 sabah 09.00 saatleri arasında etkili olacağı ifade edilirken vatandaşların yapılacak uyarıları dikkate almaları ve sel, yıldırım gibi doğal afetlere karşı tedbirli olmaları gerektiği hatırlatıldı.

Afetlerden korunma yöntemleri hatırlatıldı.

AFETLERE KARŞI DİKKAT

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi aracılığıyla yaptığı duyurunun yanı sıra, vatandaşlara doğal afetlerden korunma yöntemleri de hatırlatıldı.

MGM’nin aktardığı bilgilerde, selden önce hazırlıklı olunması gerektiği ifade edilerek yaşanabilecek sel afeti durumunda; “Evde değerli eşya ve önemli belgeleri yüksek yerlere kaldırın. Varsa afet ilk yardım çantasını yanınıza alın.

“AÇIK ALANDAYSANIZ…”

Zarara yol açabilecek ya da zarar görebilecek eşyaları içeri alın. Su kaynakları kirlenebileceğinden, yedek içme suyunuzun olduğundan emin olun. Suyun evi terk ettiği her yerden içeri de girebileceğini hatırlayın. Kum torbaları temin edin. Selin kullanabileceği ark, hendek, vadi ve kanyon gibi yerlerden uzak durun. Açık alandaysanız en yüksek cisim siz olmayacak şekilde tepeye çıkın” hatırlatması yapıldı.

GÖK GÜRÜLTÜSÜ, YILDIRIM

Yıldırımlardan korunma yöntemlerinin de yer aldığı açıklamada; “Yıldırım oluşmasında meteorolojik şartların yanı sıra yer yüzeyinin durumu da çok önemlidir. Yüksek binalar, ağaçlar ve metalik eşyalar gibi iyonlaştırıcı malzemeler yıldırım oluşumu için uygun koşullar hazırlarlar. Can ve mal kaybını en aza indirebilmek için bu hususlara dikkat edilmelidir; Yüksek bina ve yapılarda (minare gibi) paratoner (yıldırımsavar) kullanılmalı.

Yıldırım riski olan havalarda ağaç, bayrak ve telefon direkleri gibi yüksek objelerden uzak durulmalı. Metalik eşyalardan uzak durulmalı ancak otomobillerin lastikleri yalıtkan olduğu için otomobil içleri güvenli yerlerdir.

Açık arazide iseniz yere çömelerek oturun, kesinlikle yere yatmayın. Su üzerinde iseniz derhal karaya çıkmaya çalışın. Şemsiye gibi sivri metal içeren eşyaları kullanmayın. Açık arazide gruplar halinde durmayın.

Elektrikli eşyaları fişlerinden çekin mümkün olduğunca kullanmayın” ifadelerine yer verildi.

Meteoroloji tarafından yapılan uyarıda, yağışların 17 Nisan 2022 akşam 18.00 ve 18 Nisan 2022 sabah 09.00 saatleri arasında etkili olacağı ifade edilirken vatandaşların yapılacak uyarıları dikkate almaları ve sel, yıldırım gibi doğal afetlere karşı tedbirli olmaları gerektiği hatırlatıldı.

MARMARA VE EGE İÇİN ‘ÇAMUR YAĞMURU’ UYARISI

Marmara ve Ege’ye ‘Afrika üzerinden’ toz taşınımı uyarısı geldi. Yağışların da çamurlu olabileceği belirtildi. Meteoroloji uzmanları “İstanbul’daki yağış tozu çamur halinde yere indirecek.

Eskişehir, Bursa, Kütahya, Bilecik’te yaşayan vatandaşlar dikkatli olmaları konusunda uyarıldı. Toz aşınımı nedeniyle görüş mesafesinde azalma, hava kalitesinde düşme, yağış ihtimali olan yerlerde ise çamur şeklinde yağış gibi olumsuzluklar meydana gelebileceği belirtildi. Meteoroloji 3’üncü Bölge Müdürllüğü’nden yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

GÖKTEN ÇAMUR YAĞABİLİR

“17 Nisan Pazar günü Eskişehir, Bursa, Kütahya, Bilecik’te Afrika üzerinden toz taşınımı beklenmektedir.

18 Nisan Pazartesi günü ise Eskişehir ve Kütahya il genelinde güneyli yönlerden kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına şeklinde esecek rüzgârla birlikte yer yer toz savrulması da beklendiğinden, görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma, yağış alan bölgelerde çamur şeklinde yağış, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.”

Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

BÜYÜKŞEHİRLER

Ankara hava durumu: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel olmak üzere sağanak yağışlı 22

İstanbul hava durumu: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı (Yağışların öğle saatlerinden sonra yer yer kuvvetli olması bekleniyor) 15

İzmir hava durumu: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı 20

Adana hava durumu: Az bulutlu 29

Antalya hava durumu: Parçalı ve çok bulutlu, iç ve batı kesimleri yerel olmak üzere sağanak yağışlı 23

Samsun hava durumu: Parçalı ve çok bulutlu 22

Trabzon hava durumu: Parçalı ve az bulutlu 18

Erzurum hava durumu: Parçalı bulutlu 16

Diyarbakır hava durumu: Az bulutlu ve açık 25

Yağışların bir süre daha devam edeceği aktarıldı…

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir