Merkez Bankası’ndan flaş karar! Faiz yüzde 19’dan yüzde 18’e indirildi

featured

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın bugün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısı sonrası TCMB’nin kritik faiz kararı açıklandı.

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 19’dan yüzde 18’e indirilmesine karar verildi.

BİR ÖNCEKİ TOPLANTIDA SABİT TUTULMUŞTU

Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesinde beklenti anketine katılan ekonomistlerin büyük çoğunluğu politika faizinin yüzde 19’da sabit bırakılmasını beklediğini belirtmişti.

Merkez Bankası bir önceki toplantıda politika faizini değiştirmeyerek yüzde 19’da sabit tutmuştu.

ENFLASYON FAİZİ AŞMIŞTI

Son enflasyon verisi politika faizinin üzerinde gerçekleşmişti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre Ağustos’ta tüketici fiyat endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,25 artmıştı.

Aylık bazda bakıldığında Ağustos ayında artışın yüzde 1,12 olduğu görülmüştü.

Çekirdek enflasyonda ise bir önceki aya göre gerileme izlenmişti. Buna göre Temmuz’da yüzde 17,22 olan yıllık çekirdek enflasyon yüzde 16,76’ya çekilmişti.

Tüketici fiyatlarında gıda enflasyonundaki hızlı yükseliş dikkat çekmişti. Ağustos’ta gıda fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 29 artmıştı. Böylelikle yıllık gıda enflasyonunda 2019 Nisan ayından bu yana en yüksek artış görülmüştü.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir