Merkez Bankası yüzde 9 olan politika faizini sabit tuttu

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) piyasaların merakla beklediği yılın ilk faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu, bir önceki toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 10,5’ten yüzde 9’a indirilmesine karar verdi. Banka, ocak toplantısında beklentiler doğrultusunda faizleri sabit bıraktı. Merkez Bankası, Şahap Kavcıoğlu başkanlığında gerçekleşen toplantı sonrası alınan kararları bankanın internet sitesinden yayımladı.

featured

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bugün yılın ilk Para Politikası Kurulu Toplantısını gerçekleştirdi. 2022’de yüzde 14 olan faizi Ağustos ayına kadar sabit tutan Merkez Bankası, Ağustos-Kasım döneminde kademeli olarak yüzde 9’a düşürdü. Tek haneyi gören faizler Aralık ayında korundu. TCMB’nin Ocak ayı faiz kararı ise bugün belli oldu.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI BELLİ OLDU

TCMB Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, haftalık repo faizi yüzde 9 olarak açıklandı. Analistlerin beklentisi Merkez Bankası’nın faiz oranında değişikliğe gitmeyeceği yönünde olmuştu.

TCMB geçen toplantıda karar metninde yer verdiği mevcut politika faizinin yeterli olduğu ifadesini kullanmadı. Ocak ayı toplantısının karar metninde TCMB enflasyonda iyileşmelerin görülmeye başlandığını belirtti.

PPK METNİNDE ENFLASYON VURGUSU

  • TCMB karar metninde sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için uygulanan bütüncül politikaların desteğiyle enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmeler görülmeye başlandığını ifade etti.
  • Azalan dış talebin toplam talep koşulları ve üretim üzerindeki etkilerinin yakından izlendiğini belirten TCMB küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin daha da arttığı bir dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi ile arz ve yatırım kapasitesindeki yapısal kazanımların sürekliliği açısından finansal koşulların destekleyici olmasının kritik önem taşıdığına vurgu yaptı.
  • TCMB, karar metninde büyüme görünümünde dış talep kaynaklı baskıların iç taleple dengelendiğine dikkat çekti.
  • 2022’nin ilk üç çeyreğinde güçlü bir büyüme gerçekleştiğini ifade eden TCMB yılın son çeyreğine dair göstergelerin ise zayıflayan dış talebin etkisiyle büyümedeki yavaşlama eğiliminin iç talepteki görece güçlü seyir ile telafi edildiğine işaret ettiğini belirtti.
  • TCMB’ye göre ,malat sanayi üzerindeki dış talep kaynaklı baskıların iç talep ve arz kapasitesi üzerindeki etkilerinin şimdilik sınırlı düzeyde kaldığı görülürken istihdam kazanımları benzer ekonomilere göre daha olumlu seyrediyor.
  • Özellikle istihdam artışına katkı veren sektörler dikkate alındığında büyüme dinamiklerinin yapısal kazanımlarla desteklendiğini belirten TCMB büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payının arttığını, turizmin cari işlemler dengesine beklentileri aşan güçlü katkısının yılın tüm aylarına yayılarak devam ettiğini söyledi.

‘FAİZİN SABİR TUTULMASINA KARAR VERİLDİ’

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada; ‘Sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için uygulanan bütüncül politikaların desteğiyle enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmeler görülmeye başlanmıştır. Azalan dış talebin toplam talep koşulları ve üretim üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir.

Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin daha da arttığı bir dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi ile arz ve yatırım kapasitesindeki yapısal kazanımların sürekliliği açısından finansal koşulların destekleyici olması kritik önem arz etmektedir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir.’

‘KURUL KARARLARINI ŞEFFAF ALMAYA DEVAM EDECEK’

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı; ‘TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. TCMB, fiyat istikrarının kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması için Liralaşma Stratejisi’ni tüm unsurlarıyla uygulayacaktır.

Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır. Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.’

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir