Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 18,4’e yükseltti! Şahap Kavcıoğlu’ndan flaş açıklamalar…

featured

TCMB Bankası Şahap Kavcıoğlu bu yıl sonu, 2022 ve 2023 için enflasyon beklentilerini açıkladı. 4,3 puanlık artışla enflasyonun 18,4 olarak bu yılı tamamlaması bekleniyor.

ENFLASYON TAHMİNİ YÜKSELDİ

Kavcıoğlu beklentileri böyle duyurdu: “Enflasyonu 2021 yılı sonunda yüzde 14.1’den 18.4’e yükselttik. Enflasyonun 2022 yılı sonunda 11.8, 2023 yıl sonunda  yüzde 7, orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz.”

Kavcıoğlu’nun açıklamasından satır başları…

REZERV AÇIKLAMASI

15 Ekim itibarıyla rezerv miktarımız 126 milyar dolara yükseldi. Para politikasının aktarım mekanizmasını kuvvetlendirmek için rezerv birikiminin devamını amaçlıyoruz.

Ticari kredi faiz oranlarındaki düşüşün etkisiyle önümüzdeki dönemde krediler sabit sermaye yatırımlarını daha fazla destekleyecektir.

Tüketici enflasyonu yılın 3. çeyreğinde yükseldi. Bu çeyrekte enflasyonda dalgalı bir seyir gözlendi. Gıdanın enflasyondaki belirleyici etkisi tüm dünyada önemini korumaktadır.

“AŞILANMANIN HIZLANMASI TOPARLANMA GÜCÜNÜ DESTEKLİYOR”

Aşılamanın hızlanması, küresel ekonomideki toparlanma sürecini destekliyor. Türkiye’de ve tüm dünyada aşılama oranlarının artmasıyla birlikte salgın tedbirlerinin kademeli olarak kaldırılması, dış talebin iktisadi faaliyete katkısını artıran bir faktör olarak ortaya çıkıyor.

Diğer yandan, virüsün yeni varyantlarının ortaya çıkmasının da etkisiyle vaka sayılarında gözlenen artış, salgının seyrine ilişkin belirsizliklerin devam etmesine neden olmaktadır.

Dayanıklı tüketim malları talebi yavaşlarken, dayanıksız tüketim malları talebinde toparlanma yaşanıyor.

Ana sektörler geneline yayılan bir yatırım eğilimi gözlemliyoruz.

3. çeyrekte firmaların yatırım ve kredi talebinin yükseldiğini gözlemledik.

Krediler önümüzdeki dönemde sabit sermaye yatırımlarını daha da destekleyecektir.

Tarım dışı istihdamın sanayinin katkısıyla toparlanmaya başladığını görüyoruz. İşgücü piyasasının salgın etkilerini büyük ölçüde atlattığını söyleyebiliriz.

Türkiye Avrupa ile dış ticaretinde fazla verir hale gelmiştir.

3. çeyrekte emtia fiyatlarına bağlı olarak ithalat fiyatlarında artış sürdü.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir