Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’ndan faiz açıklaması: “Enflasyonun üzerinde tutmaya devam edeceğiz”

featured

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, “Enflasyon ve enflasyon beklentileri sıkı bir para politikası duruşu gerektiriyor. Politika faizini enflasyon üzerinde bir düzeyde oluşturmaya devam edeceğiz. Kararlarımızı veri odaklı alacağız” dedi. Kavcıoğlu, enflasyondaki düşüşün kalıcılığının sağlanacağını belirtti.

Genel kurulda konuşan Merkez Bankası’nın yeni Başkanı Şahap Kavcıoğlu, “TCMB kanunla belirlenmiş görev ve yetkilileri çerçevesinde para politikası araçlarını etkin şekilde kullanmaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Kavcıoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

“Önümüzdeki dönemde merkez çatısı altında tüm çalışma arkadaşlarımla birlikte üzerimize düşen zorumluluğu layıkıyla yerine getireceğiz. Yeni dönem hayırlı olsun.

Son 1 yıldır yaşanan pandemi tüm dünyada pek çok şeyin yanında ekonomik anlamda güçlü belirsizlikler yarattı. 2020’nin ilk çeyreğinde başlayarak uygulamaya konan tedbirler, tüm dünyada büyüme performanslarını olumsuz etkiledi. Ülkeler genişleyici parasal politikalar ile hastalığın ekonomi etkilerini asgari seviyeye indirmeye çalıştı. Genişleyici politikaların yanı sıra aşılamada yaşanan olumlu etkilerle küresel görünümde iyileşme emtia fiyatlarında artış görülmektedir ancak devam eden aşılama çalışmalarına karşın belirsizliklerin sürmesi küresel ekonomiye ilişkin riskleri canlı tutmaktadır.

Yüzde 5 enflasyon hedefine ulaşmak için Para Politikası araçlarını uygun bir şekilde kullanacağız. Para politikasını sade şekilde uygulamaya devam edeceğiz. Enflasyon ve enflasyon beklentileri sıkı bir para politikası duruşu gerektiriyor. Bir haftalık repo temel faiz politikamız olmaya devam edecek. TL’nin itibarını sağlayacağız. İletişim kanallarını etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceğiz. Aldığımız kararları şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşacağız. Elimizdeki tüm araçları etkin ve bağımsız şekilde kullanmaya devam edeceğiz.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir