Mercedes’i bırakıp TOGG için Türkiye’ye dönen mühendis Taha Uluhan: ‘Ülkemizin potansiyeline inandığımız için geldik’

Alman otomotiv devi Mercedes'in yüzde 100 elektrikli bataryasını tasarlayan Taha Uluhan’ın başını çektiği 12 kişilik ekip TOGG için Türkiye'ye geldi. Gurbetçi bir ailenin çocuğu olan genç mühendis Uluhan, bundan böyle ekibiyle beraber TOGG bataryasına güç verecek.

featured

Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’nde Makine Mühendisliği okuyan, Stuttgart Üniversitesi’nde Teknoloji ve İnovasyon Yönetimi dalında yüksek lisans yapan, ardından Esslingen Üniversitesi’nde Elektrikli Batarya Geri Dönüşüm Teknolojisi konulu doktora eğitimi alan Taha Uluhan, Alman otomotiv devi Mercedes’teki projelerini Türkiye’ye taşıma kararı aldı.

Merkezi Stuttgart’ta bulunan Daimler Otomotiv’in yüzde 100 elektrik bataryalı araç projesinde Ar-Ge yöneticiliği yapan, ardından Mercedes Benz firmasında mühendis olarak çalışan Uluhan, geçtiğimiz yıl Niocycle Technologies isimli bir firma kurdu.

Kurduğu şirkette, ‘lityum-iyon pillerin geri dönüşümü ve içerisindeki hammaddelerin geri kazanılması’ işine yoğunlaşan genç mühendis, sahip olduğu yetenekleri artık TOGG için harcayacak.

‘Süper güç ülkelerden teklif aldık’ diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ‘TOGG’ müjdesi

‘’ÜLKEMİZİN POTANSİYELİNE İNANDIĞIMIZ İÇİN GELDİK’’

Mercedes’te Compact Cars ve SUV araçlarını geliştiren ekipte de yer alan Taha Uluhan, Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi’nde düzenlenen ödül töreninde boy gösterdi. Henüz 23 yaşındayken Mercedes kariyerine başlayan 1995 doğumlu Uluhan, Türkiye’de yeni teknolojilerin geliştirilmesine yönelik yoğun çabayı gördüğünde memlekete dönme kararı aldığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katıldığı törende yoğun ilgiyle karşılaşan ve kürsüye çıkarak kendi hikâyesini anlatan Taha Uluhan, şu ifadeleri kullandı;

“Sürekli yeni teknoparklar kuruluyordu. Gençlerimizin mühendislik ruhunu tetikleyen ve dünyada izlenen Teknofest gibi etkinlikler düzenleniyordu. Dünyada yeni mobiliteye doğru gidilirken, Togg ile Türkiye’de de bu piyasaya girmek için ciddi adımlar atılıyordu.

2021’de Bilişim Vadisi’nin Mobilite Hızlandırma Programı ile Türkiye’ye geldim. Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısına, ülkemizin potansiyeline inandığımız için geldik” 

‘HEP DAHA İYİSİNİ ARADIM’

Taha Uluhan kendi özgeçmişinde ise şu ifadelere yer veriyor:

“Almanya’da göçmen bir ailenin oğluyum. Açıkçası ailenin ilk akademisyeni olarak tavsiye isteyecek kimsem yoktu. Maddi durumumuz gereği derslerime paralel olarak gece gündüz çalışmak zorunda kaldım. Ama bu zor koşullar beni her zaman daha fazla performans sergilemeye itti ve daha iyisini yapmam için motive etti.

Şu an ailemin benim için hayalini kurduğu her şeye ulaştım. Almanya’da Mercedes-Benz’in Ar-Ge departmanında çalıştım. Bu esnada hep daha iyisini aradım. Bu dünyada sürdürülebilirliği artırabilecek teknolojilere her zaman ilgi duymuşumdur.

Daimler’in ilk yüzde 100 elektrikli model serisinde (Smart Facelift 2019) proje yöneticisi olarak çalıştığım süre boyunca, e-Mobility’nin doğru yönde atılmış bir adım olduğunu ancak beraberinde birçok ekolojik ve sosyal sorunu da beraberinde getirdiğini fark etmiştim.

Ben ve ekibim şimdi tam olarak bu soruna en iyi çözümleri sunuyoruz.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir