Meral Akşener’de ‘Tansu Çiller’ korkusu: “Parti kurarsa, esamemiz okunmaz”

Eski başbakanlardan Tansu Çiller'in yeni parti kuracağı iddiaları İYİ Parti'de endişeye sebep oldu. Kurmaylarıyla toplanan Meral Akşener'in "Eğer Tansu Hanım siyasete dönerse bizim esamemiz okunmaz, barajı bile geçemeyiz" dediği ve bu oluşumun engellenmesi için en gerekiyorsa yapılması talimatı verdiği iddia edildi.

Haziran 2023’te yapılacağını belirttiği seçimlere iki yıldan az bir süre kala kulisleri hareketlendiren bir gelişme yaşandı. Eski Başbakan Tansu Çiller’in, yeni bir parti kurma hazırlığında olduğu ileri sürüldü.

Ekim 2017’den bu yana İYİ Parti Genel Başkanlığı’nda bulunan Meral Akşener, Çiller‘in yürütmenin başında bulunduğu dönemde başbakan yardımcısı olarak görev yapıyordu.

tansu çiller

‘ESAMEMİZ OKUNMAZ’

İYİ Parti lideri Akşener’in yakın çalışma arkadaşlarına “Tansu Hanım siyasete dönerse bizim esamemiz okunmaz, İYİ Parti tabanı oraya gider; barajı bile geçemeyiz. Ne yapın edin bunu engelleyin” talimatı verdiği iddia edildi.

KORAY AYDIN’DAN AÇIKLAMA

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın, söz konusu iddiayı Sözcü gazetesi yazarı Ruhat Mengi’ye yorumladı. Aydın’ın açıklamaları, İYİ Parti’nin yaşadığı ‘Çiller korkusu’nu gözler önüne serdi.

“Tansu Çiller’in parti kuracağı, hatta örgütlenmeyi tamamladığı iddiası var. Örneğin Can Ataklı bu konudan Youtube programında etraflıca söz etti. Bu parti kurulursa merkez sağda bir değişikliğe sebep olabilir mi?” sorusu üzerine Aydın, şunları söyledi:

“Böyle bir partiyi kurmak istiyorlar ve bol vaatlerle insanları çekmeye çalışıyorlar. Bu partinin görev alanı, tek hedefi sadece İYİ Parti’dir, yüzde yüz böyledir, bunun şüphesi yok. Tansu Çiller, AK Parti’den oy koparan İYİ Parti’nin oylarını kırmaya çalışmak için Erdoğan tarafından görevlendirilmiş, ‘İYİ Parti’nin bulunduğu yerde ne yapabilirsen kardır’ anlayışıyla iktidar tarafından desteklenen, maddi imkanları iktidar tarafından sağlanan bir proje kişisidir. Kuracağı parti de böyle bir projenin partisidir.

TANSU ÇİLLER KİMDİR?

Tansu Çiller gazetecilik ve valilik yapmış olan Milas doğumlu Hüseyin Necati Çiller ile Rumeli Türklerinden, Selanikli Muazzez Çiller’in çocuğu olarak dünyaya geldi. Tansu Çiller İstanbul’da dünyaya geldi. Tansu Çiller ilk okul eğitimini İstanbul’da ve Bilecik’te tamamladıktan sonra Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’ne gitmiştir. Tansu Çiller daha sonra 1967’de Robert Kolej Yüksek Okulunun (bugün Boğaziçi Üniversitesi) Ekonomi Bölümünü bitirdi.

Tansu Çiller 1963 yılınad Özer Uçuran’la hayatını birleştirdi.

Ardından ABD’ye giden Tansu Çiller eğitimine ABD’de devam etti. Çiller New Hampshire Üniversitesinde yüksek lisans çalışmasını tamamladı. Doktorasını ise Connecticut Üniversitesinde verdi. Doktora üstü öğrenimini Yale Üniversitesinde devam ettirdi.

tansu çiller

Tansu Çiller ardından 1974 -1975 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesinde asistan profesör olarak görev aldı. Çiller 1978 yılında doçent, 1983 yılında profesör oldu.

TANSU ÇİLLER’İN SİYASİ HAYATI

Tansu Çiller siyasete ilk olarak milletvekili olarak girmiştir. Tansu Çiller 1991 Türkiye genel seçimlerinde Doğru Yol Partisi İstanbul milletvekili olarak Meclis’e girmeyi başarmıştır. Tansu Çiller’in Süleyman Demirel’in çağrısı ile siyasete girdi.

Tansu Çiller siyaset merdivenlerini hızlı şekilde tırmanmaya başladı. Çiller 1991-1993 yılları arasında Demirel tarafından kurulan koalisyon hükûmetinde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak yer almıştır. Demirel 1993 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi cumhurbaşkanı olarak seçilince yeni DYP genel başkanının seçilmesi için yapılan kongrede yeni genel başkan seçilmiş ve 50. Türkiye Hükûmeti’ni kurmuştur.

1994 yılının kasım ayında gerçekleştirdiği ziyaretle İsrail’e giden ilk Türkiye başbakanı oldu.

1996 yılında Necmettin Erbakan tarafından Refah Partisi ve Doğru Yol Partisi koalisyonunun oluşturduğu 54. Türkiye Hükûmeti’nin kurulmasıyla Çiller’in başbakanlık görevi sona ermiştir.

1999 Türkiye genel seçimlerinde partisi daha fazla kan kaybetmiştir. Seçimlerde 5. sıraya gerileyen DYP 2002 Türkiye genel seçimlerinde ise %9.54 oranında oy alarak az farkla baraj altında kalmıştır.

Tansu Çiller 2002 yılında yapılacak kongrede adaylığını koymayacağını açıklamıştır ve aktif siyasetten çekilmiştir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir