Meral Akşener, sırlarını ifşa eden Aytun Çıray’ı başdanışmanı yaptı…

featured

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener‘in siyasi başdanışmanı olarak atandı.

Sözcü Gazetesi’nden İsmail Saymaz’ın haberine göre; İYİ Parti’de geçen yıl yapılan kongrede genel idare kuruluna giremeyen İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray’ın da aralarında bulunduğu bir grup milletvekili parti içinde muhalif bir oluşumun başını çekmişti.

Bu grup içerisinde yer alan Ümit Özdağ ve İsmail Koncuk, ayrı bir parti kurma kararı alırken İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, kritik bir hamle yaptı.

Akşener, bugün genel merkez binasında Çıray ile görüştü. Ardından Çıray, Akşener’in siyasi başdanışmanı olarak görevlendirildi.

DAHA ÖNCE AKŞENER’İN SIRLARINI İFŞA ETMİŞTİ

İYİ Parti’nin etkili isimlerinden İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, liste dışı kaldığı kurultayla ilgili Sözcü’den Uğur Dündar’ın sorularını yanıtlamış ve şu ifadeleri kullanmıştı:

“Tutarsa 4 ay sonraki kurultayda katılırsın”

Muhafazakâr merkez seçmen AKP’yi terk etmiyordu. Bunun için o oylara talip olacak merkezde bir siyasi partiye ihtiyaç vardı. O nedenle Sayın Akşener’le 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra, talebim üzerine, Ankara’daki Polis Evi’nde buluştuk. Kendisine, bir parti kurması gerektiğini ifade ettim. “Yeni parti kurma imkânı görünmüyor” dedi. 1 Kasım seçimlerinden sonra ise Sayın Bahçeli’ye karşı “parti içi demokrasiyi sağlamak” adına bir muhalif hareket başlattılar. Yola çıktığı arkadaşları ile MHP’de olamaz denileni başardılar; imzaları aldılar ancak hukuk yolunu aşamadılar. Ama ilginç bir şekilde bir gün bana, “Sen kurucu olma. Başın belâya girebilir. Parti tutmazsa da siyasi hayatın biter. Tutarsa 4 ay sonraki kurultayda katılırsın” dedi. Şaşırmıştım. Bazı istişarelerde bulundum ve iki gün sonra kendisini arayarak, “Kurucu olmazsam, sonradan gelirsem çirkin bir transfer algısı olur. Bu hem bana, hem size, hem Sayın Kılıçdaroğlu’na zarar verir” dedim.

“Koray Aydın’ı ve Sinan Oğan’ı partiye davet etmeyeceğim”

Sayın Özdağ en baştan kuruluşun tam içindeydi. Ama Sayın Aydın başlangıçta yoktu. Bunu Sayın Akşener’le görüşmelerimizden biliyorum. Bir gün kendiliğinden bana, “Koray Aydın’ı ve Sinan Oğan’ı partiye davet etmeyeceğim” dedi. Sonradan öğrendim ki, bunu başkalarına da söylemiş. Ben bunu Koray Bey’in geçmişte ona “FETÖ’cüler Meral Akşener’i destekliyor” demesine bağladım. Ama bir sabah Sayın Aydın TV’ye çıktı “Bahçeli tarzı” sürprizle, “Teşkilât başkanı oldum ve Cumhurbaşkanı adayımız Sayın Akşener” dedi. Bu benim için tam bir şoktu. Ama görmezden geldim. Çünkü daha parti kurulmadan “post kavgası yapılıyor” görüntüsü ile ölü doğuma neden olabilirdik.

Mansur Yavaş’ın adaylığına karşıydı

Sayın Akşener bir nedenle Sayın Yavaş’ın adaylığına muhalifti. CHP Parti Meclisi üyeleri de geçmişteki sözleri yüzünden onun aday gösterilmesine karşıydılar. Gerekçeleri haklı da olabilirdi. Ancak Ankara’nın alınması, demokrasiye giden yolun açılması için şarttı. Çünkü o sırada Sayın İmamoğlu’nun kazanacağı hayal bile edilmiyordu.

Akşener’le görüş ayrılığı ne zaman başladı?

İdris Naim Şahin Ordu’dan İYİ Parti belediye başkanı adayı olarak gösterilmek istendi. Sayın Akşener de olumlu bulmuş. Bunun üzerine başta Sayın Özdağ, bunun doğru olmayacağını tavizsiz savunduk. İçişleri Bakanlığı sırasında atadıklarının çoğu FETÖ’cü çıkmıştı. Sayın Soylu onları görevlerinden aldı. Fikri açıdan bakıldığında olağanüstü kongrelerden birinde Sayın Genel Başkan’ın yaptığı konuşmaydı. Soğuk savaş dönemlerini destekleyen bir konuşmaydı. Bu konudaki görüşlerimi de kendisine kısa bir mektupla belirttim. Ama büyük kriz; Sayın Akşener’in Afyon’da istifa kararı alarak evine dönmesi, hem İYİ Parti’de, hem de seçmen nezdinde büyük bir travmaydı. Bize destek verenlerin birçoğu, “Biz Sayın Akşener’e devleti teslim etmeyi düşünüyoruz. Ya devleti yönetirken baskı altında kalıp istifa kararı alırsa ne yaparız” sorusunu soruyordu. Sürecin bir aşamasında Sayın Genel Başkan’ın partinin başına dönmesi hakkındaki birlik ve beraberlik bildirisini onun vekili olarak okumaya gittiğimde, tüzükteki vekâlet yetkimin gizlice kaldırılmış olduğunu öğrendim. Parti içi demokrasiye salam politikası uygulanıyordu. Sonunda “Bunları seçmeyeceksiniz” denilen “Kara Liste”ye geldik.

Kurultay’da “kara liste” ile alan temizliği yapıldı

20 Eylül kurultayı, aşağı yukarı hiç sorunu olmayan ve yükselme trendine giren İYİ Parti’ye makas değiştirtmek amacını taşımaktadır. Kurultayda, “Kara liste” aracılığı ile bir alan temizliği yapılmıştır. Bu operasyonları yapanların İYİ Parti’nin güven kaybedeceğini bilmemeleri mümkün değil. O halde parti dışındaki güçlere kadar uzanan bir rahatsızlık vermiş olmalıyım, olmalıyız. Bu bir alan temizliğidir.

AYTUN ÇIRAY KİMDİR?

İYİ Parti’nin önde gelen isimlerinden olan Aytun Çıray, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı, başbakan danışmanlığı, Petkim, Erdemir ve İsdemir’in yönetimlerinde görev aldı. İşte hayatı…

1957 yılında İzmir Bayındır’da doğan Çıray Dünya Bankası 2. Sağlık Projesi İkraz Anlaşması müzakerelerinde Türkiye adına başkanlık yaptı. 1995 genel seçimlerinde Tansu Çiller’in genel başkanı olduğu Doğru Yol Partisi’nin İzmir Milletvekili aday adayı oldu. DYP İzmir milletvekili adayı ön seçiminde 3.oldu fakat genel merkez kararı ile 5.sıraya kaydırıldı. Fakat partisi yeterli oyu alamadığı için seçilmedi. 1999 genel seçimlerinde Doğru Yol Partisi’nden milletvekili aday adayı oldu. Milletvekili adayı ön seçiminde 1.oldu fakat genel merkez tarafından listeden çıkarıldı. Bunun üzerine DYP’den ayrıldı. 2002 genel seçimlerinde Anavatan Partisi İzmir 2.sıra milletvekili adayı oldu fakat partisi barajı geçemediği için seçilemedi. 2007 yılında Demokrat Parti’ye katıldı ve aynı partinin 2007 kongresinde genel başkan adayı oldu. İlk üç aday arasında olduğu kabul edildi, ancak kongreyi siyaseten meşru bulmadığı için adaylıktan çekildi. 24., 25. ve 26. dönemde Cumhuriyet Halk Partisi listesinden TBMM İzmir milletvekili seçildi. 23 Ekim 2017’de Cumhuriyet Halk Partisi’nden istifa etti ve Meral Akşener’in lideri olduğu İYİ Parti’nin kurucu üyesi oldu. Aynı partide Genel sekreterlik ve parti sözcülüğü görevine getirildi. Fransızca bilmekte olup evli ve iki çocuk babasıdır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir