Memur ve emekli maaşlarına iyileştirme yapıldı mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan flaş açıklamalar…

Yeni yılın ilk kabine toplantısında Omicron varyantının etkileri, ekonomik önlemler, yeni yılın planlamaları ve emekli memur maaş zammı hakkındaki son süreç değerlendirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Memurlarımızın maaş artış oranını yüzde 30.5 oranına çıkararak onlara destek sağlamış oluyoruz. Emeklilerimizin maaşında ise enflasyon oranı kadar artış zaten yapılacak. Bunun yanında artık en düşük emekli maaşı 2 bin 500 TL olacak." ifadelerini kullandı. Erdoğan, vatandaşa yapılan kömür yardımlarının artık doğalgaz faturası olarak da verilebileceğini ifade etti.

featured

Kabine’nin en önemli gündem maddesi ise emekli ve memur maaş zamları oldu. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın liderlik ettiği Kabine Toplantısı’nda ekonomideki gelişmeler, ihracat rakamları, döviz hamleleri ve ekonomide Türkiye Modeli ele alındı. Yeni politikalar değerlendirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde: 

  • Geçtiğimiz 20 yılda ülkemizin kalkınma altyapısında sağladığı ilerleme sayesinde küresel ekonomik krizden ülkemizi ayrıştırdık. Dünyayı izleyen herkes bu sıkıntılı tabloda Türkiye’nin dünyada bulunduğu yeri takdir ediyor. Turizmde önceki yıla göre ziyareti sayısında yüzde 83’lük gelirde yüzde 100’lük artış sağladık. ”Turizmde önceki yıla göre ziyareti sayısında yüzde 83’lük gelirde yüzde 100’lük artış sağladık.

MESLEK LİSESİ AÇIKLAMASI

  • Nisan ayında mikro ve küçük işletmeler için hızlı destek programı başlatmıştık. Bu kapsamı yeni mezun gençlerimizin istihdamını arttırmak için genişletiyoruz.
  • Meslek lise ya da üniversite mezunu öğrencilerimizi 1 yıl istihdam edecek işletmelere destek olacağız.”

“İHRACATIMIZ 6 KATTAN FAZLA ARTTI”

İmalat sanayinde kapasite kullanım oranı yüzde 80’e dayanırken istihdamda yıllık 2 milyonu bulan artış sağladık. Biz ihracatımızı yüzde 33 yükseltmeyi başararak farkımızı ortaya koyduk. Geçtiğimiz yıl ulaştığımız 225 milyar 368 milyon dolarlık ihracatla Cumhuriyet tarihinde ilk defa küresel ihracattan aldığımız payı yüzde 1’in üzerine taşıdık.

2002 yılında 36 milyar dolar olan ihracatımızı 6 kattan fazla arttırdığımızı görüyoruz. 20 yıl önce 88 milyar doları bulmayan dış ticaret hacmimiz 500 milyar dolar sınırına dayandı. Dış ticaret açığımız 46 milyar dolara geriledi.

Dış ticaretimizde milli paramızı kullanım seviyemizin 183 milyar liraya ulaşması bir diğer önemli gelişmedir. 225 milyar 368 milyon dolarlık 2021 yılı ihracatımızın ülkemize, milletimize, sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum. Girdiğimiz yeni yılda ihracatımızı çok daha ileri seviyelere çıkarmak için pek çok program, plan, proje var. İnşallah hepsini kararlılıkla harekete geçireceğiz. Dış ticaret fazlası veren hedefimize daha çok yaklaşıyoruz.

“TURİST SAYISINDA YÜZDE 100’LÜK ARTIŞ SAĞLADIK”

Salgının turizm sektöründe yol açtığı olumsuz etkileri hızla ortadan kaldırmak için aldığımız tedbirlerin, teşvik ve desteklerin karşılığını özellikle gördüğümüz sezonu geride bıraktık. 29 milyon turist sayısı, 24 milyar doları açan turizm geliri ile kapattık. Turizmde önceki yıla göre ziyaretçi sayısında yüzde 83, gelirde yüzde 100’lük artış sağladık.

Büyük atılım sayesinde kayıtlarımızın önemli kısmını telafi etmekle kalmadık, Akdeniz havzasında rakiplerimizi geride bıraktık. Artık hedefimiz çok daha yüksek gelir seviyesine çıkmaktır. 2022 yılı bu hedefe biraz daha yaklaştığımız verimli, bereketli, kazançlı bir sezon olacaktır inşallah.

MİKRO VE KÜÇÜK İŞLETMELERE DESTEK MÜJDESİ

KOSGEB destekleriyle ilgili bir müjde paylaşmak istiyorum. Bilindiği gibi Nisan ayında mikro ve küçük işletmelere yönelik destek başlatmıştık. Bu programın kapsamını yeni mezun gençlerimizi en az 12 ay istihdam etme sözü veren işletmelere 100 bin TL destek veriyoruz. Amacımız bu programla meslek lisesi ve üniversite mezunu gençlerimizi istihdam etmektir.

“TL MEVDUATINA 78 MİLYAR TL GEÇİŞ OLDU”

Yurt dışından ve ülkemiz içinden kimi siyasetçiler piyasaları paniğe sürükleyerek dövize yönelimi artırdı. Kur Korumalı TL Mevduat Programı’na kısa sürede 78 milyarlık bir geçişin yaşanması vatandaşımızın ekonomi planlamamıza olan güveninin resmidir.

Tedarik zincirindeki aksaklıklar nedeniyle oluşan fiyat farkının incelenmesi için yapılan çalışma Meclis’in gündeminde olacak.”

“KÖMÜR YARDIMLARI DOĞALGAZ DESTEĞİ OLABİLECEK”

Vatandaşlara verilen kömür desteğinin yeni yılla birlikte doğalgaz desteği olarak da verilebileceğini size belirtmek istiyorum. Petrol fiyatlarındaki baskının yakında tersine dönmesi beklenebilir.”

Ülkemizin önünde bir enflasyon gerçeği vardır. Vatandaşlarımızın böyle bir tabloyla karşı karşıya kalmasından dolayı üzüntülüyüz. Döviz kurundaki köpüğü aldığımızda nasıl daha gerçekçi bir tablo önümüze çıktıysa enflasyonda da bunu yapacağız.

MEMUR MAAŞLARINDA ARTIŞ

Memurlar maaşında toplamda yüzde 28 oranında bir artış yapıldı. Bununla da kalmadık Ocak ayındaki toplu sözleşme zammına yüzde 5 yerine yüzde 7.5 yaparak toplamda yüzde 30,5’e çıkartmış oluyoruz.

EMEKLİLERE MÜJDE

Emeklilerimizin maaşlarında ise genel olarak enflasyon oranında artış zaten yapıyoruz. Buna ilave olarak düşük maaş alan emeklilerimizle ilgili yeni bir düzenleme getirdik. Yeni düzenlemeye göre hiçbir emeklimiz 2 bin 500 liranın altında maaş almayacak.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir