BAE, Türkiye’ye yatırımı tek şartla yaptı! Maliye’nin başına Mehmet Şimşek geliyor

featured

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan arasında iki ülke arasında farklı alanlarda anlaşmalar imzalanacak. Abu Dabi Kalkınma Holding’i (ADQ) iki Türk şirketiyle ayrı anlaşmalar yapacak.

Nahyan’ın ziyaretinin ardından bugün, Türkiye’ye doğrudan yatırımları kapsayan bir dizi anlaşma imzalanacak. Bu kapsamda iki ülke arasında ticaret, enerji ve çevre alanlarında iş birliğini geliştirecek mutabakat muhtıralarının yanı sıra, Türkiye’ye doğrudan yatırımları kapsayan anlaşmalar da imzalanacak.

Söz konusu yatırım anlaşmaları Birleşik Arap Emirliklerinin devlet yatırım fonu olan Abu Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ) ile Türkiye Varlık Fonu ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından imza altına alınacak.

BAE varlık fonlarından Türkiye’ye milyarlarca dolarlık yatırım

MEHMET ŞİMŞEK’İ İSTEDİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetine icabetle Türkiye’ye resmi ziyaret gerçekleştiren BAE Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan, bugün Ankara’ya geldi.

BAE’nin Türkiye’ye yatırım yapmadan önce tek şartının 2009-2015 yılları arasında Hazine ve Maliye Bakanlığı yapmış olan Mehmet Şimşek’in yeniden bakanlığın başına getirilmesi olduğu belirtildi.

Talebini Cumhurbaşkanı’na resmi yollarla ileten Veliaht Prensi’nin talebinin kabul edildiği ve Mehmet Şimşek’in yeniden Maliye’nin başına geçeceği öğrenildi.

MEHMET ŞİMŞEK KİMDİR?

2009-2015 yılları arasında maliye bakanı olarak görev yapmış olan Şimşek, Recep Tayyip Erdoğan, Ahmet Davutoğlu ve Binali Yıldırım’ın kurduğu hükûmetlerde yer aldı. 2007, 2011, Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti milletvekili olarak meclise girdi.

Şimşek, o dönem başbakanlık yapan Recep Tayyip Erdoğan’ın kurmuş olduğu 60. Türkiye Hükûmeti’nde ekonomiden sorumlu devlet bakanı olarak yer aldı. Ayrıca Erdoğan’ın kurduğu 61. Türkiye Hükûmet ve Ahmet Davutoğlu’nun kurduğu 62. Türkiye Hükûmeti, 63. Türkiye Hükûmeti ve 64. Türkiye Hükûmeti’nde de yer almıştır. Şimşek’in yeni kabinede ismi geçmeyeceği uzun süre tartışıldı.[2] Binali Yıldırım tarafından kurulan 65. Türkiye Hükûmeti’nde tekrar başbakan yardımcısı olarak görevlendirildi. Kurulan yeni hükûmette Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nun başkanlığı Şimşek’ten alınarak Binali Yıldırım’a verildi.

Emerging Markets dergisi tarafından 2013 yılında “Yükselen Avrupa’da Yılın Maliye Bakanı” seçildi. Aynı yıl Foreign Policy dergisi tarafından da dünyanın en etkili 500 kişisinden biri olarak gösterildi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir