Türk vatandaşlığından çıkmayı vadeden Mehmet Öz, ABD Senatosu’na seçilemedi

ABD’liler dün Kongre'nin alt ve üst kanatları Temsilciler Meclisi ve Senato'nun üyelerini seçmek için sandık başına gitti. Oy sayımı sürerken Pensilvanya Senatör adayı olarak seçime giren Dr. Mehmet Öz, beklemediği bir sonuç aldı. Seçilmesi halinde Türk vatandaşlığından çıkacağını vadeden ve FETÖ lobisinin desteğini alan Öz, ABD Senatosu’na seçilemedi.

featured

ABD’li televizyon kanallarının ünlü siması, doktor Mehmet Öz, Türk kimliğiyle ilgili tartışılan bir karar vermişti. Senatör olmak için geçtiğimiz Aralık ayında aday olacağını duyuran Öz, rakiplerine Amerikan kimliğini kanıtlamak için Türk vatandaşlığını bırakacağını açıklamıştı.

Pensilvanya eyaletinden muhafazakar Cumhuriyetçi Parti adaylığına oynayan Öz, geçtiğimiz aylarda da FETÖ lobisinin desteğini alabilmek için teröristbaşı Fetullah Gülen’e sahip çıkmıştı.

PENSİLVANYA’DA DEMOKRAT PARTİ KAZANDI

Sandıkların açılmasıyla Öz’ün, Demokrat rakibi John Fetterman’ın gerisinde kaldığı anlaşıldı. Fetterman, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Pensilvanya’da en fazla oyu alarak seçimi kazandığını duyurdu.

Kendisinin bir sonraki “Pensilvanya Senatörü” olacağını vurgulayan Fetterman, “Resmi sonuçlar. Pensilvanya halkına güvendik, bizi mahcup etmediler ve ben de sizi mahcup etmeyeceğim. Teşekkürler.” ifadelerini kullandı.

Fetterman, Pensilvanya’da geçerli oyların yüzde 49,5’ini, Mehmet Öz ise oyların yüzde 48,1’ini alarak yarışı ikinci sırada tamamladı.

Seçim öncesi anketlere göre Fetterman, seçime iki hafta kala hızlı bir düşüş yaşarken, Öz’ün bir puan gerisine düşmüştü. Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, Senatoda üstünlük sağlamak için Pensilvanya eyaletinde alacakları neticeyi kritik önemde görüyor.

FETÖ LOBİSİ İŞE YARAMADI

Öz, siyasete atılacağını açıkladığında ABD’de FETÖ lobisinin desteğini almak için de skandal açıklamalarda bulunmuştu. Washington Post Gazetesi’ne röportaj veren Öz, vatandaşı olduğu Türkiye’ye karşı ABD’nin çıkarlarını savunacağını söylemişti. Teröristbaşı Fetullah Gülen’le ilgili de açıklamalarda bulunan Öz, Gülen’in 15 Temmuz darbe girişimi ile bir bağlantısı olmadığını savunmuştu.

Öz, “Gülen’e dokunulamaz. Darbeyle alakası olduğuna dair inandırıcı bir suçlama yok. Pensilvanya’da kalacak.” ifadelerini kullanmıştı.

CUMHURİYETÇİLER 17, DEMOKRATLAR 10 KOLTUK KAZANDI

Mevcut düzende Senatoda 50 Cumhuriyetçi ve 50 Demokrat senatör bulunuyor. 51 senatör sayısına ulaşan taraf, Kongrenin bu kanadında çoğunluğun da sahibi olacak.

Böylece şu ana kadar açıklanan sonuçlara göre Cumhuriyetçiler 17, Demokratlar 11 koltuk kazanmış oldu. Böylelikle Senato’da Demokratlar 47, Cumhuriyetçiler 46 sandalye kazandı.

Ülkede 435 sandalyeli Temsilciler Meclisinin tamamı ile 100 sandalyeli Senatodaki 35 koltuk için halk sandık başına gitti. Senatodaki 6 yıllık süresini tamamlamayan 29 Cumhuriyetçi ile 36 Demokrat seçimlere girmedi.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir