Marmara Denizi deniz salyası ile boğuşuyor! Çevre felaketine dönüşmemesi için yetkilere çağrı: #MarmaraDeniziÖlüyor

featured

Marmara Denizi’nin birçok noktasını “deniz salyası” olarak bilinen müsilaj sardı. Deniz sıcaklıklarının ortalama sıcaklıkların üzerinde olması, sudaki kirlilik oranının artması ve suyun durağanlığa bağlı olarak ortaya çıkan müsilaj hem görüntü kirliliğine hem de kötü kokuya neden oluyor.

Marmara Denizi’ne komşu olan kıyılar son 3 aydır deniz salyası ile boğuşuyor.

Geçtiğimiz hafta lodosun etkisiyle biraz olsun dağılan salya tabakası yeniden Marmara Denizi kıyılarını kapladı.

Doğa olayı mı yoksa kirlilik mi çeşitli çevrelerce halen tartışılan salya tabakası deniz üzerindeki kötü görüntüsünün yanı sıra deniz dibindeki doğal hayatı da olumsuz etkiliyor.

İstanbul’dan sonra Tekirdağ da deniz salyasının esiri oldu! Deniz salyası nedir, nasıl oluşur?

Doğa katliamına yol açıyor

Denizin dibini balıkçı ağı gibi saran salya tabakasına takılan balıklar bir süre sonra oldukları yerde ölüyor.

Profesyonel dalgıçların su altında çektiği görüntüler olayın ciddiyetini gözler önüne sererken gökyüzünden drone ile çekilen görüntüler ise tabakanın etkili olduğu alanın genişliğini ortaya koyuyor.

Salyanın sebebinin denize arıtılmadan deşarj edilen evsel atıklar ve sanayi atıkları olduğunu iddia eden bazı kesimler ise arıtma tesislerinin azlığına ve mevcut olanların ise randımanlı çalışmadığına dikkat çekiyor.

Sosyal medyada farkındalık çabası

#MarmaraDeniziÖlüyor etiketi ile paylaşılan görüntüler ve bilgiler, çevre katliamının boyutunu gösterir nitelikte. İşte sosyal medyada paylaşılan görüntüler ve farkındalık çabaları:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir