Mafyanın Suskunluk Yasası Omerta nedir? Omerta nasıl ortaya çıktı?

featured

1900 lerin başında başta Sicilya olmak üzere İtalya’nın birçok yerinde büyük ve zengin aileler feodal düzen içinde yaşadıkları toprakların ekonomisinden adaletine kadar her şeyi ellerinde bulunduruyor ve merkezi otorite bile bu ailelere pek ilişemiyor. Mussolini iş başına gelmesiyle beraber kafayı bu ailelere takıyor ve onları bitirmeye ant içiyor çünkü bu derebeylikler var oldukça İtalya’yı tek başına elinde tutması haliyle imkansız.

Mussolini yıllarca çeşitli yöntemlerle saman altından bu aileleri zayıflatmaya çalışıyor ama başarılı olamıyor. kendine göre bir tek çare kalıyor: hepsinin kökünü kazımak.

Mussolini taburlarca İtalyan askerini-polisini Sicilya’ya gönderiyor ve halkı aile üyesi olsun olmasın resmen kendi ordusuna kırdırıyor. Sonunda ailelerin kökü gerçekten kazınıyor, Mussolini kazanmış gözüküyor ama (kalan) Sicilya halkının bilinç altına kendi devletine karşı büyük bir nefret ve öfke kazınıyor.

Halk zalim devlete karşı tüm inancını yitiriyor ve normalde devletin karşılaması gereken ihtiyaçlarını devletin karşılamasından bundan böyle utanç duyuyorlar. Bu yüzden bir Sicilyalı çiftçi, oğlu öldürüldüğünde, suçluların yakalanacağından emin olsa bile polise gitmektense sessiz kalmayı tercih ediyor. Problemini kendi kendine de halledemeyeceğine göre nüfuzlu ve zengin bir hayırseverin (mafya babası da diyebiliriz) yanında soluğu alıyor ve derdine çare istiyor.

Mafya babası da çiftçinin polisten önce kendisine gelmesi hoşuna gidiyor çünkü o da haliyle atalarını katleden polisten veya devletin herhangi bir organından nefret ediyor, ayrıca bu iş için para da alıyor. Gün geçtikçe bu olay bir gelenek halini alıyor adına da omerta deniyor yani devletin kurumlarına güvenmeme onları reddetme davranışı…

Sedat Peker: “Bana operasyonu Mehmet Ağar ve Pelikancılar yaptı”

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir