Levhi Mahfuz nedir? Berat gecesi Levhi Mahfuz yeniden mi yazılıyor?

Levh-i Mahfûz, Arapça içerisinde korunmuş levha manasına gelir. İnsanların başlarına gelebilecek şeyleri de ihtiva etmesinden dolayı "Kader kitabı" şeklinde de bilinir. İslam dininde kader olarak adlandırılan, geçmiş ve gelecek bütün olaylar ve varlıklar Allah katında mevcut olan Levh-i Mahfuz'da yazılı bulunur. İbn-i Kemal'e göre ise, Levh-i mahfuz, korunmuş levha olarak ifade edilir. Olmuş ve olacak her durumun yazılı şekilde olduğu kitap anlamında kullanılır.

featured

Levhi mahfuz İlm-i Ezel dahilindedir. Allah’tan başka hiçbir varlık bu levhanın içinde yazılanları bilemez. İslam inancında ”Gaybı Allah’tan başkası bilemez” sözünün kaynağı da doğrudan doğruya levh-i mahfuz ile ilgilidir. İnsan sadece geçmiş zamanda olanları bilebilir. Gaybda olanları bilmek ise yalnızca Allah’a mahsustur.

LEVH-İ MAVHUZ NEDİR?

Elvah-ı Mahfuza adıyla da bilinen Levh-i Mahfuz Allah’ın bilgisi dahilinde olan her şeyin yazılı olduğu soyut bir levhadır. Kuran’ı Kerim’in birçok ayetinde bu levhadan ”her şeyin yazılı olduğu kitap” olarak bahsedilir. Bazı alimlere ve sufilere göre İsrafil tarafından korunmaktadır.

Benzer Haberler
berat kandili 100 rekatlık namaz
100 rekatlık Berat Kandili namazı nasıl kılınır?
berat gecesi mesajları 2023 en yeni
Berat Kandili mesajları 2023! Dualı, ayetli, resimli, anlamlı Berat Kandili tebrik mesajları
berat kandili duaları
Berat Kandili orucu ne zaman tutulur?

 

LEVH-İ MAVHUZ İLE İLGİLİ AYETLER

1- Hadid Suresi / 22

Yeryüzünde ve öz benliklerinizde tüm musibetleri, biz onu yaratmazdan evvel bir kitapta belirledik. Bu, Allah için çok kolaydır.

2- En’am Suresi / 59

Gaybın anahtarları Allah’ın yanındadır. Onları Allah’tan başkası bilemez. O karada ve denizde olan her şeyden haberdardır. Onun bilgisi olmadan bir yaprak bile düşmez. Yaş ve kuru her şey apaçık bir şekilde bu kitabın içindedir.

3- Buruc Suresi / 22

Kuran-ı Kerim korunmuş bir levhanın içerisindedir.

levhi mafhuz nedir

 

DİĞER LEVHALAR HANGİLERİ?

1- Levh-i Misal:

Levh-i Misal, kainatta olup biten her şeyin görüntülerinin tezahür ettiği levhadır. Divan edebiyatında ve tasavvufi metinlerde de levh-i misalden sıklıkla söz edilir. Bu levhanın yer aldığı alem ise ”Alem-i Misal” adıyla bilinir. Hakikatlerin tüm manaları burada suret kazanır. Görünen suretler de levh-i misalde kayıtlıdır.

Birçok tasavvuf şairine göre kainat, Allah’ın kendi cemalini seyrettiği sonsuz bir aynadır. Olup biten her şey bu aynaya zuhur eder. Vahdet-i Vücut anlayışının temelinde de levh-i misal vardır.

2- Levh-i Mahv:

Levh-i Mahv’da, Levh-i Mahfuzdan farklı olarak yazılı olan şeyler silinebilir. Çünkü Levh-i Mahfuzda yazılı olan şeylerin tümü kaza ve kader dahilindedir. Levh-i Mahv’da olanlar ise Atâ olarak tanımlanmıştır. Atâ, insanın gayret gösterip çaba sarf ederek değiştirebileceği hükümlere verilen genel isimdir. Aynı zamanda tövbe ederek ve ibadet ederek de bu levhada yazılı olan hükümleri değiştirmek mümkündür.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir