Koronavirüs ilaçları geri ödeme listesine alındı

featured

Bakan Selçuk, TBMM Genel Kurulu’nda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sosyal koruma kalkanına değinen Selçuk, “Sosyal koruma kalkanıyla aktarılan toplam tutar bugün itibariyle 45 milyar liraya yaklaştı. Kısa çalışma ödeneği nakdi destek gibi etkin uygulamaları hayata geçirdik. Yeni başvuruları da e devlet üzerinden alıyoruz. Sözleşme fesih kısıtı getirdik. 2 milyon üstü çalışana yardım yaptık” ifadelerini kullandı.

Selçuk, koronavirüs salgınında yapılan düzenlemeler hakkında bilgi vererek, “Salgından etkilenen işletmelere 40 milyar lira Sosyal Güvenlik Kurumu prim ödemelerini erteledik. Korona tedavisinde kullanılan bütün ilaçları geri ödeme listesine aldık. Destekler doğrudan çalışanlara aktarılmış kaynaklar. Yeni istihdam paketini devreye soktuk. 6 ana teşvik. 290 milyar liralık SGK borcuna yapılandırma yaptık. Engelli, kronik reçete sürelerini uzattık. İş göremezlik ödeneği koşullarını rahatlattık. Tüm bu yardımlar batan SGK ile değil işleyen SGK ile yapılıyor. Kovid-19 test, tedavi ve bakım hizmetleri için Genel Sağlık Sigortası kapsamında karşılanan ödemeler 4,4 milyar liraya ulaştı” dedi.

İş yerlerini kapatanlara da destek verdiklerini aktaran Selçuk, “E-devlet üzerinden başvuru aldık. Vakıflardan değerlendirilerek hanelere ulaştı. İllerde, ilçelerde vakıflar değerlendirdi. 6,3 milyar lira destek sağlandı. Pandemi döneminde kadınlara daha fazla sahip çıkmak için yüzde 10 ila 50 arasında desteği artırdık” diye konuştu. Asgari ücrete ilişkin Selçuk, “Asgari ücrette umarız uzlaşıyla sonuçlanır. Aralık’taki son toplantıyla komisyon tutarı açıklayacak” dedi.

Selçuk şöyle konuştu:

“İstihdamı korumak için çalışıyoruz. Bu bilinçle işsizlik sigorta fonu yüzde 2 işveren, yüzde bir 1 devlet, yüzde bir işçi karşılıyor. Kaynaklarımızın çoğu işverene gidiyor.”

Selçuk sağlık çalışanlarına yönelik olarak, “Sağlık çalışanları için kanuna ihtiyaç yok. Vazife malullüğü var. İki doktor malûl ilan edildi. Aynı işlemler yönetmelik var işliyor. 83 milyonluk aile bilinciyle salgının üstesinden geleceğiz” şeklinde konuştu.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir