Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısına katılan Uğur Şahin’den aşı müjdesi! 120 milyon doz BioNTech aşısı için tarih verdi

featured

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim kurulu toplantısının arından açıklamalarda bulundu. Koca’nın açıklamasında Haziran ayı itibariyle esnemelere ilişkin bilgi vermesi bekleniyor. Toplantıya katıldıktan sonra Koca ile açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Uğur Şahin de aşılara ilişkin bilgi verdi.

Uğur Şahin şöyle konuştu: Burada konuşma imkanımız olduğu için çok mutluyum. Sayın Bakanın anlattığı gibi aralıktan beri konuşuyoruz. Aralıkta ilk defa 1.5 milyonu konuştuk. Sayın Bakan sağ olsun iki üç hafta arada istediği dozları yükseltti. Bugün 120 milyon doz olarak tamamı imza attık. Ve çok mutluyum çünkü Türkiye bu haziran ayının sonuna kadar 30 milyon doz getirmek istiyoruz. Temmuz, Ağustos, ve Eylül ayında tamamıyla 120 milyon dozu tamamlamak istiyoruz. Ne zaman ne kadar aşı dozu geleceğini anlaştık. Zamanında biz aşıları Türkiye’ye getireceğiz.

Aşının mutasyonlara etkisi

Aşıyı 30’dan fazla virüs varyantında denedik, mutasyonlara karşı etki gösteriyor. Şimdi yine bu hafta içinde Hindistan mutasyonunu da deneyden geçirdik. Hindistan varyantına karşı da bizim aşımız etki gösteriyor. Gelecek haftalarda daha çok bilgi edeceğiz.

Virüs geçiren kişiler ne zaman aşı olacak?

Enfeksiyon geçirmiş olan kişiler ilk dozdan sonra yüksek antikor oluyor. Hastalığı geçirmiş olan kişiler için bir doz 3 ay yeterli olabilir.

3. doz aşı

3.doz en erken 6 ay sonra ama 9 ay sonra yeter. Bu Türkiye’de yapılan aşı kampanyasında 2022’de üçüncü aşı yeterince olur.

Haziranın ilk yarısında Türkiye’ye gelme niyetimiz var. O zaman yüz yüze görüşebiliriz. Türkiye’de hem aşı üretmek hem AR-GE yapmak istiyoruz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir