Koronavirüs aşıları regl düzensizliği yapar mı? Regl döneminde koronavirüs aşısı olunur mu? Uzman isim açıkladı…

featured

Aşılama çalışmaları devam ederken yan etkiler konusundan araştırmalar ve tartışmalar da devam ediyor. Kadınların aklındaki en merak edilen soru ise regl düzensizlikleri.

Dünyanın farklı bölgelerinden kadınlar, aşı olduktan sonra adet döneminin erken gelmesi veya daha ağır geçmesi gibi bir yan etkiden söz etmeye başladı. Aşı olduktan sonra normal döngülerinde değişiklik yaşayan kadınlar, “koronavirüs aşıları regl düzensizliği yapar mı” merak ediyor.

Adet dönemi aşı ile ilgili tüm merak edilenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Doç. Dr. Ayşe Filiz Gökmen Karasu yanıtladı. İşte koronavirüs aşıları ve regl durumuna dair merak edilenler…

KORONAVİRÜS AŞISI REGL DÜZENSİZLİĞİ YAPAR MI?

Regl dönemi her kadın için parmak izi kadar eşsizdir. Hormonal denge ve dış etkenlerden kaynaklı birçok sebep nedeniyle erken görme veya gecikmeye rastlanabilir.

Adet döngüleri beyinden ve yumurtalıklardan salınan hormonlarla kontrol edilir. Ayrıca stres anındaki kortizon salınımı da adet döngüsünü etkiler.

Pandemi, hepimiz için eşi görülmemiş bir stres ve endişe oluşturdu, bu nedenle birçok kadının düzenli adet döngülerindee bir miktar bozulma görmesi doğaldır.

Koronavirüs aşılarının da hem bağışıklık sistemini harekete geçirdiği aynı zamanda bir stres kaynağı oluşturduğu söylebilir. Bu nedenle geçici olarak düzensizlikler de yaşanabilir.

Araştırmalara göre, aşıların oluşturduğu adet düzensizlikleri genellikle bir veya iki ay içinde düzelir ve doğurganlık, adet döngüleri veya sonraki gebelikler üzerinde uzun vadeli bir etkisi yoktur. 2 haftadan fazla gecikirse bir jinekoloğa görünüp gebelik testi yaptırılmasında fayda vardır.

REGL DÖNEMİNDE AŞI OLUNUR MU?

Adet (Menstrüasyon) dönemi bazı kadınlar için daha hassas, daha ağrılı geçebilir, ancak bu durum aşılanma için bir engel teşkil etmez. Adetli iken bütün aşılar yaptırılabilir. Bu aşılara tetanoz, hepatit, menenjit, HPV ve korona aşısı da dahildir.

Çoğunlukla, nadir durumlar dışında tüm insan aşıları, basit ve geçici yan etkilere sahiptir. Basit bir ateş düşürücü, ağrı kesici ile şikayetler kontrol altına alınabilir. Şayet kişi zaten aşı olma stresi ve korkusu yaşıyorsa psikolojik olarak daha çok etkilenebilir. Bununla beraber kişi “kendini zaten iyi hissetmediği” için aşıyı ertelemeyi tercih edebilir.

AŞILAR ADET DÖNEMİNİ GECİKTİRİR Mİ?

Vücut bir bütündür. Vücudumuza giren gıdalar, içecekler, kimyasallar, ilaçlar, kısaca aldığımız her şey normal fizyolojik tartımızın biraz da olsa dengesinin yitirmesine yol açabilir. Beklenen adet düzeni değişebilir, adet döneminde kısa süreli gecikme olabilir. 2 haftadan fazla gecikirse bir jinekoloğa görünüp gebelik testi yaptırılmasında fayda vardır.

REGLİ İKEN KORONA TESTİ YAPTIRILIR MI?

Korona testi ağız ve burun içinden alınan basit bir sürüntü testidir. Adetliyken yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir