Korkut Eken’den 90’lı yıllardaki PKK mücadelesinin intikamı mı alınıyor? Efsane komutan Korkut Eken kimdir?

featured

2013 yılında ‘Çözüm Süreci’  adı verilen ve o yıllarda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “ihanet süreci” olarak tanımladığı günler…

PKK’nın önemli ismi Murat Karayılan ‘’Silah bırakmayı” 3 şarta bağlıyordu:

‘’Öcalan serbest bırakılsın, PKK terör örgütleri listesinden çıkarılsın, koruculuk sistemi ile Özel Kuvvetler ve Emniyet Özel Harekat lağvedilsin”

Terör örgütlerinin eylemlerini engellemek, faillerini etkisiz hale getirmek, uçak, araç, gemi, metro, tren, bina gibi yerlerde rehin alınan kişileri kurtarmak, devlet büyüklerinin güvenliğini sağlamak amacıyla 1982’de kurulan Emniyet Özel Harekat, 1993 yılında Özel Harekat Daire Başkanlığına dönüştürüldü.

PKK’ya karşı mücadelede önemli başarılar elde etti. Bazı mensuplarının adı Susurluk olayına karıştı. Eski Daire Başkanı İbrahim Şahin Ergenekon davasından tutuklandı. Sonraki Daire Başkanı Behçet Oktay da şüpheli bir intihar sonucu hayatını kaybetti. Özel harekâtçıları eğiten emekli Yarbay Korkut Eken de Susurluk olayından hapis yattı.

İNTİKAM MI ALINIYOR?

90’lı yıllarda adı Efsane Yarbay’a çıkan ve PKK ile mücadelede önemli rol üstlenen Korkut Eken, Sedat Peker’in açıklamaları sonrasında hedef tahtasına oturtuldu. PKK’lıların yargılanmasını uzun zamandır talep ettiği Korkut Eken’den kıyıma uğrattığı teröristlerin intikamı mı alınmaya çalışılıyor?

KORKUT EKEN KİMDİR?

Eken, 1945 yılında Ankara’da doğdu. 1963 yılında baba mesleği olan subaylığa ilk adımı Kara Harp Okulu’na girerek attı. Hava İndirme Tugayı’nda görevliyken 20 Temmuz 1974’de paraşütçü birlikler ile Kıbrıs’ta ilk görev yapan askerlerimiz arasında yer aldı.

1978 yılında çok üstün eğitimli subay ve astsubaylardan oluşan Özel Harp Dairesi, özel birlik komutanlığına atandı. 1984 Eruh baskınıyla başlayan PKK terör örgütüyle mücadelede, birliğiyle birlikte Siirt ve Sason bölgelerinde görevlendirildi.

https://youtu.be/AVKFVm96i5o

1986 yılına kadar devam eden bu görevinde sayısız sıcak çatışmaya girdi. Yaptığı çalışmalardan dolayı Türk Silahlı Kuvvetlerimiz’in en önemli madalyası olan Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası ile Başarı Madalyası ve birçok takdirname aldı. 1981 yılından 1986 yılına kadar Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Özel Harekat Timleri’nin teşkili, teçhizi ve eğitiminde görev aldı.

Kendi isteğiyle 1987 yılında Yarbay rütbesindeyken emekliye ayrıldı ve hemen MİT’de Güvenlik Dairesi Başkan Yardımcısı olarak göreve başladı. Basına sızan ünlü MİT raporunu hazırlayan Daire’de görevli olduğu için soruşturma geçirdi. Başka bir bakanlığa atanacağını öğrenince 1988 yılında MİT’den emekliye ayrıldı.
1993 yılında dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar’ın daveti üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü’nde çalışmaya başladı.

1996 yılına kadar Özel Harekat timlerini yetiştirdi ve bunlarla birlikte operasyonlara katıldı.

Samsun Terme nüfusuna kayıtlı Korkut Eken evli ve 3 çocuk babası.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir