Konut kredisinde faiz indirimli kademeli model başlıyor! Gözler 1 Ocak 2023’te

Bir süredir konuşulan konut kredi faizleri için beklenen açıklama geldi. Buna göre konut kredisi faizleri alınacak konut fiyatlarına göre farklı uygulanacak. Kademeli kredi faizi için Bakan Nebati, vadelerin 15 yıla yükselebileceğini de belirtti. Uygulamanın 1 Ocak 2023'te hayata geçmesi bekleniyor.

featured

Konut kredilerinde kademeli faiz modeline geçileceğini söyleyen Bakan Nebati, “Konut sektörünü canlandırmaya dönük ‘gerçek mortgage’ hazırlıklarımız var. Kredi vadesi 15 yıl olabilir. Konut bedeline göre kademeli bir faiz modeli olacak. Bu modelde kredi faizleri alınacak konut fiyatlarına göre farklı uygulanacak. Örneğin 10 milyon liranın altındaki konuta uygulanacak faiz, üstündekine göre daha düşük olacak. Yani, kademeli bir model olacak.” dedi.

KONUTTA FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ

Bakan Nebati konut sektörü temsilcileri ile görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, “Onların beklentileri konut kredisi faizinin yüzde 0,65 – 0,99 düzeyine inmesi” şeklinde konuştu.

VakıfBank‘ta konut kredisi faiz oranları yüzde 1,29’dan başlıyor.

Türkiye İş Bankası‘nda konut kredisi faiz oranları yüzde 2,05’ten başlıyor.

Yapı Kredi’de konut kredisi faiz oranları yüzde 2,05’ten başlıyor.

Garanti BBVA’da konut kredisi faiz oranları yüzde 2,13’den başlıyor.

KONUT FİYATLARINA GÖRE FAİZ UYGULAMASI

Bu modelde kredi faizleri alınacak konut fiyatlarına göre farklı uygulanacak. Örneğin 10 milyon liranın altındaki konuta uygulanacak faiz, üstündekine göre daha düşük olacak. Yani, kademeli bir model olacak.” dedi.

Ekonomi Gazetesi’ne demeç veren Bakan Nebati, ‘Konut sektörünü canlandırmaya dönük ‘gerçek mortgage’ hazırlıklarımız var. Kredi vadesi 15 yıl olabilir. Bu modelde kredi faizleri alınacak konut fiyatlarına göre farklı uygulanacak. Örneğin 10 milyon liranın altındaki konuta uygulanacak faiz, üstündekine göre daha düşük olacak. Yani, kademeli bir model olacak’ diyerek ev alma hayali kuranları heyecanlandıran bir açıklamada bulundu.

Bakan Nebati bu konuda sektör temsilcileri ile görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, ‘Onların beklentileri konut kredisi faizinin yüzde 0,65 – 0,99 düzeyine inmesi’ şeklinde konuştu.

YIL BAŞINDAN İTİBAREN HAYATA GEÇECEK

Uygulamanın yeni yıl ile birlikte hayata geçmesi beklenirken detaylar da netleşmeye başladı. Vatandaşların kamu bankaları öncülüğünde konut kredisine ulaşma imkânı sağlanacağı ifade ediliyor. Yeni alınacak karar ile alt, orta ve yüksek gelir grubuna farklı faiz uygulanacak ve evin fiyatı arttıkça faiz oranı artacak, düştükçe faiz oranı düşecek.

Sektör temsilcileri ise kampanyanın yerlilerin düşen konut talebini yeniden arttıracağını, sektörün yeni yılın ilk 2-3 ayını hareketli geçireceğini söylüyor. Ayrıca inşaat için bekleyen projelerin de başlamasını sağlayacağı ifade ediliyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir