Kontrolden çıkan Çin roketi nereye düşecek? Çin roketi ne zaman düşecek?

Çin roketi son günlerde sosyal medyada en çok konuşulan konular arasına girdi. İddialara göre 31 Ekim’de Çin’den fırlatılan 23 tonluk roket kontrolden çıktı ve Dünya’ya düşmesi bekleniyor. Peki, Çin roketi nereye düşecek? İşte detaylar…

featured

‘Kontrolden çıkan Çin roketi nereye ve ne zaman düşecek?’ sorusu tüm dünyanın gündeminde yer alıyor. 10 Katlı bir bina yüksekliğine sahip Çin roketinin okyanusta belirlenen bir noktaya düşmesi bekleniyordu. Ancak roketin kontrolden çıktığı kaydedildi…

ÇİN ROKETİ NEDİR?

Çin Long March 5B roketi, Çin uzay istasyonuna Mengtian adlı bilim modülü taşıdı ve uzay görevini tamamladı. Ancak, roket kontrollü bir biçimde okyanusa inecekken, kontrolden çıktığı dünya atmosferine doğru düşmeye geçtiği aktarıldı. Bilim insanları, roketin insan nüfusunun yoğun olduğu bölgelere düşme oranı yüksek uyarısında bulundu.

ÇİN ROKETİ NEREYE DÜŞECEK?

Çin roketinin nereye düşeceğine dair merak devam ederken, sosyal medyada roketin Türkiye’ye düşebileceği konusunda paylaşımlar yapılıyor.

Ancak uzmanlar 10 katlı bir bina büyüklüğündeki Long March 5B roketinin nereye düşeceğine dair hesaplamaların tam olarak sonuç vermeyeceğinin altını çiziyor. Ancak, atmosfere giren devasa roketin yüzde 60 veya yüzde 40 oranında bütün bir parça olarak kalabileceği söylendi.

Uzay araştırmaları alanında ABD hükümetinden aldığı fonla araştırmalar ve analizler yapan Aerospace Corporation isimli kar amacı gütmeyen kuruluşun yaptığı açıklamalara göre, saatte 28 bin kilometre hızla ilerleyen Çin roketi önümüzdeki saatlerde dünyaya düşecek.

İlk modellemelere göre roketin Pasifik Okyanusu’na düşeceği tahmin ediliyor olsa da araştırmacılar yapılan tahmindeki en ufak bir sapmanın roketin düşeceği yeri tamamen değiştireceğini vurguladı.

KONTROLDEN ÇIKAN ÇİN ROKETİ NE ZAMAN DÜŞECEK?

Roketin 5 Kasım Cumartesi sabah saatlerinde yeryüzünde herhangi bir yere düşebileceği konusunda uyarılarda bulunuldu. Atmosfere girdikten sonra yanarak parçalanacak olan 23 ton ağırlığındaki roketin bağımsız parçalar halinde farklı noktalara düşebileceği belirtildi.

Çin’in kontrolsüz uzay dönüş görevleri daha önce de Dünya’da paniğe neden olmuştu. Temmuz ayında dünyaya kontrolsüz bir şekilde düşen Çin’e ait bir roket, şans eseri Hint Okyanusu’na çakılmış ve can kaybına neden olmamıştı.

TÜRKİYE UZAY AJANSI’NDAN AÇIKLAMA

Türkiye Uzay Ajansı, Çin’e ait Long March 5B isimli fırlatma aracının Türkiye’ye düşeceği yönünde yayınlanan haberler üzerine resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada Çin makamları ile iletişim halinde olduğunu duyurdu.

Yapılan açıklamada “Long March 5B fırlatma aracının dünyaya geri dönüş parametreleri hakkında resmi duyuru henüz yapılmamıştır. Çin tarafından fırlatma aracının inişi hakkında kesin tahminler gerekli durumda verilecektir.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) olarak Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) ile iletişim halinde olduğumuzu ve karışıklığa meydan vermemek adına resmi ve güncel bilginin paylaşılacağı hususunu bilgilerinize arz ederiz” ifadeleri kullanıldı.

“ENDİŞE EDİLECEK BİR DURUM OLDUĞUNU SANMIYORUM”

James Webb teleskobunun uzaya fırlatılmasında kullanılan “Ariane 5” roketinin birinci ve ikinci kademe motorlarının iyileştirmesinin yapıldığı laboratuvarı kuran, ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Gökalp, Çin roketinin dünya yörüngesine girmesinin endişe edilecek bir durum olmadığını vurgulayarak şunları söyledi;

“Aslında bu bilinen bir süreç. Roket parçaları görevlerini tamamladıktan sonra düşerler. Atmosfere girişte oluşan sıcaklık sebebiyle bu parçaların önemli bir eriyerek küçük parçalara dönüşür. Özetle genel olarak çoğu zaman tehlike teşkil etmezler ancak bazen atmosfere büyük parçalar girer.

Bunların birine zarar verme ihtimali çok düşüktür çünkü dünyamızın önemli bir kısmı sularla kaplı. Yani bu parçalar çoğu zaman okyanuslara düşerler. Ben yapılan haberlerin Çin ve ABD arasında yaşanan rekabete bağlı olarak abartı olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca atmosfere geri dönüşü hesaplamasını biliyoruz. Olası bir tehlike olsaydı bunu önceden tespit edebiliriz”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir