KKTC’de oy sayma işlemi başladı

featured

KKTC’de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda oy verme işlemi sona erdi. Seçimlere yaklaşık 65’e yakın katılım oldu. Resmi seçim sonuçlarının 19.00’dan itibaren belli olması bekleniyor. KKTC’de Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Başbakan Ersin Tatar, Cumhurbaşkanlığı için yarıştı.

KKTC’de seçim

Bir adayın Cumhurbaşkanı seçilebilmesi için kullanılan geçerli oyların salt çoğunluğunu yani yarısından bir fazlasının onayını alması gerekiyor. Hiçbir adayın bu oy oranına ulaşamaması halinde, Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalıyor.

Maraş’ın bir kısmı halka açılmıştı

8 Ekim 2020’de 1974’te Türkiye’nin askeri müdahalesinden bu yana kapalı olan Maraş bölgesinin bir kısmı halka açılmış, bu adım adaylar arasında tartışmalara yol açmıştı.

Ankara’ya yakınlığıyla bilinen Ulusal Birlik Partisi’nin lideri, Başbakan ve Cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar’ın 6 Ekim’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Ankara’da düzenlediği basın toplantısında Maraş’ın kısmen açılacağını açıklaması sonrası, hükümet ortağı Halkın Partisi koalisyondan çekildi; Kuzey Kıbrıs’ta hükümeti düştü.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da Tatar’ın Ankara ile birlikte imza attığı girişimleri sert bir dille eleştirdi.

Maraş’ı kısmen açma kararının kendisinden habersiz alındığını söyleyen Akıncı “Yapılanlar demokrasi adına yüz karasıdır, seçimlere doğrudan müdahalenin devamıdır. Benim seçilmemem yönünde aylardır sistemli ve örgütlü çalışma yapılıyor. Bir senaryo yazılmış, Sayın Tatar’a da bu senaryoda figüranlık yapmak kalmıştır” dedi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir