Kırmızı Oda Boncuk hastaneye yatırılıyor! Şizofreni hastaları hangi durumda hastaneye yatırılır? Şizofreni tedavisi nasıl olur?

featured

Gülseren Budayıcıoğlu’nun kliniğine gelen hastaların hayat hikâyelerinden esinlenerek izlenilen Kırmızı Oda 21.bölüm fragmanı yayınlandı. Cuma akşamları yeni bölümleriyle yayınlanan Kırmızı Oda’da bu hafta Boncuk (Burcu Biricik) Doktor Hanım’ın verdiği ilaçları içmediği için sanrıları artar. Deniz ise Piraye’nin ilişkilerine temkinli yaklaşmasına içerler. Peki Kırmızı Oda yeni bölümde neler olacak, son bölümde neler oldu?

KIRMIZI ODA 21. BÖLÜMDE NELER OLACAK?

Kırmızı Oda’nın 21. bölümünde; Boncuk (Burcu Biricik) Doktor Hanım’ın verdiği ilaçları içmediği için sanrıları artar. Durumu gittikçe kritikleşen Boncuk’un artık tedavisine hastanede devam etmesi kararlaştırılır. Yavuz’un peş peşe yaptığı kötülüklerden sonra sevilmeyi hak etmediğine inanmış Kumru (Aslıhan Gürbüz), Doktor Hanım’ın desteği ile kendini bağışlaması gerektiğini fark eder. Deniz ise Piraye’nin ilişkilerine temkinli yaklaşmasına içerler.

ŞİZOFRENİ TEDAVİSİ NEDİR?

Şizofreni derecesi kişiden kişiye değişmektedir. Bazı hastalar sadece bir psikotik atak geçirirken bazıları ise yaşamları boyunca onlarca atak geçirebilirler.

Şizofreni tedavisi olmayan ama uygun şekilde bir şizofreni tedavisi görüldüğünde semptomları kontrol altına alınan bir hastalıktır. İlaç tedavisi, psikoterapi veya sosyal beceri eğitimleri gibi süreçler bu hastalığın tedavisinde kilit roldedir.

Günümüzde halen şizofreniye neyin sebep olduğu bilinmemektedir. Yapılan araştırmalar hastalığın genetik ve çevresel faktörlerce tetiklendiğini göstermektedir. Şizofreniyi neyin arttırdığını ya da tetiklediğini anlamak, tedavide başarılı olunmasını sağlayan önemli bir faktördür.

Doktorlar belirtileri hafifletmek veya geri gelmelerini engellemek için yardımcı ilaçlar yazabilirler. Şizofreni için doktorlar sıklıkla antipsikotik ilaçlar kullanırlar. Bunlar sanrı ve halüsinasyonları hafifletirler. Bu ilaçlar beyindeki dopamin ve serotonin üzerinde etkilidirler. Sızı, hap ya da enjeksiyon tarzında alından bu ilaçlarla semptomlar iyileşse bile, hastaların bir ömür boyu aksatmadan ilaçlarını almaları gerekmektedir.

ŞİZOFRENİ TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER?

Şizofreni çok ciddi bir beyin hastalığıdır ve halen bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak günümüzde gelişen ilaç teknolojisi ile hastaların gösterdikleri semptomlar azaltılmakta veya kontrol altına alınmaktadır. Ancak ilaçların aksatılmadan alınması veya terapilerin sürekliliği bu şizofreni tedavisi için çok gereklidir.

Çevrenizde veya sevdiğiniz bir kişi de şizofreni varsa, doktora ne zaman başvurulacağını bilmek kolay değildir. Bu hastaların yardıma ihtiyaç duyduklarında yardım istemelerine ne yazık ki güvenilmez. Çünkü hastalar gerçek olanla olmayan arasında farkı bilemeyebilirler. Bu kişiler, olmayan şeyleri görebilir, duyabilir ve bir şeylerin düşüncelerini kontrol ettiğine inanıp ona karşı komplo kurulduğunu bile düşünebilirler.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir