Kıraça Holding bünyesindeki otomotiv devi Karsan yine zarar açıkladı

featured

Kıraça Holding bünyesindeki otomotiv şirketi Karsan, 2021’in ilk çeyreğinde 16,8 milyon TL ana ortaklık net dönem zararı açıkladı.

Şirket geçen yılın aynı döneminde 8,4 milyon TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti.

Karsan’ın satış gelirleri bu dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29,9 oranında azalarak 187,7 milyon TL’ye indi.

Zararın nedeni finansman giderleri

Karsan toplam brüt karı ise yüzde 13,7 azalarak 46,4 milyon TL’ye indi.

Ziraat Yatırım, Karsan’ın finansman giderlerinin yüzde 15,5 oranında artarak 118,2 milyon TL’ye yükseldiğine ve şirketin zarara geçmesine sebep olduğuna dikkat çekti.

1998 yılında Kıraça Holding bünyesine dahil olmuştu

1966 yılında kurulan Karsan, 1979-1998 yılları arasında Koç Grubu çatısı altında faaliyet göstermiş, 1998’de İnan Kıraç’ın çoğunluk hisselerini almasıyla birlikte Kıraça Holding bünyesine dahil olmuştur.

Karsan’ın üretimini yapmakta olduğu Peugeot, Citroën ve Renault Trucks marka araçların yurt içindeki distribütörlüğünü sırasıyla; Peugeot Otomotiv Pazarlama A.Ş., Baylas Otomotiv A.Ş. ve Renault Trucks Türkiye sürdürmekte.

Karsan J9 Premier ve Hyundai HD Serisi’nin distribütörlüğü ise Kıraça Holding A.Ş.’nin iştiraki olan Karsan Otomotiv Sanayi Mamulleri Pazarlama A.Ş. yürütmekte. Karsan araç üretiminin yanı sıra, Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan fabrikasında Ford, Tofaş, Renault Trucks, Türk Traktör gibi firmalara pres, kaynak, kataforez, boya ve montaj gibi endüstriyel hizmetler de sağlıyor.

Kıraça Holding sahibi İnan Kıraç kimdir?

İnan Kıraç, 1937 yılında Eskişehir’de doğmuştur. Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra Londra’da City College of Business’te okudu. Vehbi Koç kayınpederi, Rahmi Koç ise kayın biraderidir.

Uzun süre Koç Holding’de üst düzey yöneticiliklerde bulundu.

İnan Kıraç, 24 yaşındayken 1961 yılında Koç Grubu’ na bağlı Ormak A.Ş.’de satış memuru olarak işe başladı.

1966 yılında Fiat Kamyonları’nın ve Midibüslerinin imalatçısı olan Otoyol’un Genel Müdürlüğü’ne atandı. 1970 yılında Türkiye’de üretilen Fiat Otomobilleri’nin pazarlama ve dağıtım şirketi Tofaş Oto Ticaret’in Genel Müdürü oldu. Önce Koç Holding’in Tofaş’tan sorumlu Başkan Yardımcılığı’n Otomotiv Grubu Başkanlığı’na atandı.

1998 tarihinde emekliye ayrılıncaya kadar Koç Holding Yürütme Kurulu Başkanı (CEO) olarak hizmet veren İnan Kıraç, Türk Otomotiv Sektörü’nün gelişiminin her anına tanıklık etmiş, her ayrıntısına profesyonel yönetici olarak emek vermiş ve birçok dev fabrikaya imzasını atmıştır.

1998 yılında İnan Kıraç, Claude Nahum ile birlikte Kıraça Şirketler Topluluğunu kurdu.

İnan Kıraç, Vehbi Koç’un kızı Suna ile 1969 yılında evlendi. Çocukları olmadı ama evliliklerinin 15. Yılında 4 aylıkken İpek Kıraç (d. 29 Kasım 1984) adında bir kız çocuğunu 1 Şubat 1985 tarihinde evlat edindiler.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir