‘Kayyum rektör istemiyoruz’ diyen Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ev baskınlarıyla gözaltına alındı!

featured

AK Parti Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanması nedeniyle öğrenciler dün öğleden sonra üniversite önünde eylem yaptı. Barikat kuran polisin kelepçeyle üniversitenin bahçe kapısını kilitlemesi hafızalara kazınırken, eylem sırasında gözaltına alınan bazı öğrenciler akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

12 Eylül’den sonra kurum dışından atanan ilk rektör

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri de Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına karşı çıkıyor. Bulu’nun 12 Eylül askeri darbesinden sonra Boğaziçi Üniversitesi’ne kurum dışından atanan ilk rektör olduğunu belirten öğretim üyeleri ve öğrenciler, akademik yöneticilerin seçimle belirlenmesi çağrısı yapıyor.

Son 5 yıldır seçim rafa kalktı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2016 yılından bu yana rektörleri, üniversitede seçim yapılmadan atıyor. 2016 yılındaki çıkartılan KHK ile rektörlük seçimi kaldırılmış ve şu sistem getirilmişti: “Devlet üniversitelerinde rektör Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilecek, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanır. Bir aylık sürede önerilenlerden birisinin atanmaması ve Yükseköğretim Kurulu tarafından, iki hafta içinde yeni adaylar gösterilmemesi halinde Cumhurbaşkanınca doğrudan atama yapılır.”

Hükümet ve AK Parti’den öğrenci eylemine yönelik suçlayıcı açıklamalar gelirken, bu sabah saatlerinde öğrenci evlerine polis baskınları yapıldığı belirtildi. Öğrenci Kolektifleri sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre çok sayıda öğrenci gözaltına alındı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir