Kasten oruç bozmanın cezası nedir?

Mübarek Ramazan ayının gelmesiyle birlikte her yıl gündeme gelen bazı soruar yeniden gündemde... Bunlardan biri de orucu kasten bozmanın hükmü. İşte Diyanet İşleri Başkanlığı'nın konuyla ilgili verdiği fetva...

featured

Bazı durumlarda gün içerisinde iftar vaktinden önce orucu bozan vatandaşlar, bunun dinen hükmü konusunda araştırmalarda bulunuyorlar. Oruç tutmanın iradeye sahip olmak amacında idrak edildiği düşünecek olursak, orucu bilerek bozmak dinen belli başlı hükümleri beraberinde getirir. PEki, Orucu Bilerek Bozmanın Cezası Nedir, nasıl telafi edilir?

Benzer Haberler
Sahurda-ne-yenir
Sahurda tok tutan ve susatmayan yiyecekler ve içecekler listesi
sahurda okunacak dua
Sahurda ve iftarda okunacak dualar hangileri?
ramazan ilk oruç
Ramazan bu yıl 29 gün sürecek

ORUCU BİLEREK BOZMANIN HÜKMÜ NEDİR?

Din İşleri Yüksek Kurulu resmi sitesinde yer alan bilgilere göre, “Orucu kasten, yani mazereti olmadığı halde bilerek bozmak, Ramazan’ın hürmetine saygısızlıktır ve büyük günahtır. Hz. Peygamber (s.a.s), orucunu bu şekilde bozanların keffâret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir (Buhârî, Savm, 30; Hibe 20; Nafakât, 13; Keffârâtü’l-eymân, 2-4; Müslim, Sıyâm, 81). Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffâretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 261-262).”

ORUCU BOZAN DURUMLAR NELERDİR?

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir