Kaşıkçı Elması kayıp mı? Kaşıkçı Elması nerede? Kaşıkçı Elması’nın değeri ne kadar?

Topkapı Sarayı’ndaki müzede bulunan Kaşıkçı Elması’nın kayıp olduğu iddiası sosyal medyada gündem oldu. Peki Kaşıkçı Elması kayıp mı? Kaşıkçı Elması nerede? Kaşıkçı Elması’nın değeri ne kadar? İşte detaylar…

featured

Sosyal medyada dolaşan iddialara göre; değeri paha biçilemeyen Kaşıkçı Elması kayboldu. Kaşıkçı Elması’nın dışında Dolmabahçe Sarayı’ndaki 92 kilo altın vazolar, MSÜ Müzesi’ndeki 404 eser, Zeugma Müzesi’ndeki 9 milyon dolar değerindeki 10 eser, Batman Müzesi’ndeki 20 altın sikke ve Resim ve Heykel Müzesi’nde 250 milyon dolar değerindeki 302 tablonun da kaybolduğu iddia edildi.

KAŞIKÇI ELMASI KAYIP MI?

Sosyal medyada Kaşıkçı Elması’nın kayıp olduğu iddia edildi. Bazı sosyal medya hesapları, Topkapı Sarayı’nda sergilenen ve değeri paha biçilemeyen Kaşıkçı Elması’nın kaybolduğu ile ilgili paylaşımlar yaptı.

Kaşıkçı Elması’yla birlikte Zeugma Müzesinde 9 milyon dolar değerindeki 10 eser, Dolmabahçe Sarayı’ndaki 92 kilogram altın vazolar, Resim ve Heykel Müzesi’nde 250 milyon dolar değerinde 302 tablo, MSÜ Müzesi’nde 404 eser ve Batman Müzesi’nde 20 altın sikkenin de kayıp olduğunu ileri sürdü.

KAŞIKÇI ELMASI İLE İLGİLİ MİLLÎ SARAYLAR’DAN AÇIKLAMA

Kaşıkçı Elması’nın çalındığı iddialarının ardından Millî Saraylar’dan açıklama geldi. Kurum, iddiaları yalanlayarak, Kaşıkçı Elması’nın fotoğrafını paylaştı.

Milli Saraylar’dan yapılan açıklama şu şekilde:

“Tarihî elmasların en büyüğü ve en meşhuru olarak gösterilen Kaşıkçı Elması, 2,5 yıldır Topkapı Sarayı’nda silah koleksiyonunun yer aldığı Dış Hazine Bölümü’nde sergilenmektedir.

Kaşıkçı Elması’nın kaybolduğu veya değiştirildiği ile ilgili gerçek dışı iddialar, Türkiye turizminin canlanmaya başladığı şu günlere hareketliliği baltalamaya yönelik maksatlı ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik girişimlerdir.

Başkanlığımızın her türlü iletişim ve bilgi sunma kanalları kamuoyuna açıktır. Gerek basında gerekse sosyal mecralarda yer alan mesnetsiz ve gerçek dışı iddialarla ilgili hukuki yollara başvurulacaktır.”

KAŞIKÇI ELMASI HAKKINDA BİLGİ

Kaşıkçı Elması, Topkapı Sarayı Müzesi’nde sergilenen 86 karat ağırlığında bir elmastır. Çevresi çift sıra olacak şekilde 49 tane elmas ile süslenmiş olan elmas, dünyada en çok bilinen elmaslar arasındadır.

Elmasın Osmanlı hazinesine ne zaman, nasıl girdiği ve elmasa neden “Kaşıkçı Elması” dendiği hakkında kesin bir bilgi yoktur. Adının, kesiminin oval olması ve dolayısıyla kaşığa benzemesinden geldiği düşünülmektedir. Elmasın Osmanlı hazinesine gelişi hakkında birkaç hikâye mevcuttur.[kaynak belirtilmeli]

Elmasın bulunmasıyla ilgili bir öyküye göre elmas, 17. yüzyılın sonlarında İstanbul’da bir kâğıt toplayıcı tarafından çöplükte bulunmuştur. Elmasın adını aynı zamanda kaşıkçı olan bu kişiden aldığı söylenmektedir. Öyküye göre bu kaşıkçı, bulduğu taşı bir kuyumcuya değerinin çok altında satar. Kuyumcu, taşın çok değerli olduğunu anlayınca bir arkadaşına gösterir. Kuyumcu ile taşı gören arkadaşı arasında bir kavga çıkınca olay Kuyumcubaşı tarafından duyulur. Kuyumcubaşı, kavga eden kuyumculara bir kese altın vererek taşı onlardan alır. Bu olayların Sadrazam Köprülü Fazıl Ahmed Paşa ve IV. Mehmed tarafından duyulmasının ardından taş alınır. Böylece devlet hazinesine giren taş işlenir ve ortaya 86 karat ağırlığında bir mücevher çıkar.

Elmasın Osmanlı hazinesine girmesi ile ilgili en çok bilinen öykü elmasın Napolyon’un annesinden satın alındığıdır. Öyküye göre 1774 yılında Pigot adlı bir Fransız subayı, bu elması Hindistan’dan satın alarak ülkesine götürür. Bir süre sonra elması, Napolyon’un annesi satın alır. Uzun bir süre Napolyon’un annesinde kalan elmas, Napolyon’un sürgüne gönderilmesinden sonra annesi tarafından satılığa çıkarılır. Elması, o sırada Fransa’da bulunan Tepedelenli Ali Paşa’nın bir adamı satın alır ve elması Paşa’ya getirir. Tepedelenli Ali Paşa, II. Mahmut zamanında devlete karşı ayaklandığı gerekçesiyle öldürülür. Tepedelenli Ali Paşa’nın mal varlığına el koyulur. Böylelikle “Kaşıkçı Elması” hazineye girer.

Elmas, 86 karat veya 17,2 gramdır. Dünyadaki diğer elmaslara kıyasla çok büyük bir elmas olmamasına karşı tanınan bir elmasdır. Çevresinde çift sıra 49 tane küçük elmas bulunmaktadır. Altın sarısı rengindedir.

SOSYAL MEDYADA, ”KAŞIKÇI ELMASI KAYIP” İDDİASI

Sosyal medyada bazı kullanıcılar, Kaşıkçı Elması’nın kaybolduğunu iddia etti. Konuyla ilgili onlarca paylaşım yapıldı.

İşte o paylaşımlardan bazıları…

https://twitter.com/MehmetAlBayhan/status/1524650084822102016?s=20&t=F8UQBti6AtvB_rMJILCPTQ

https://twitter.com/hypatiapatiae/status/1524650090140422146?s=20&t=F8UQBti6AtvB_rMJILCPTQ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir