Ece Üner elinde tutup gösterdi! Karbon elyaf nedir? Depreme karşı korur mu?

Marmara depremi için endişelenen İstanbullular, evlerinin güvenliği konusunda firmaların kapılarını aşındırmaya başladı. İstanbul'un kentsel dönüşümden sonraki "B Planı" olarak gösterilen karbon elyaf, satışları arttı. Uygulama sırasında binanın tahliye edilmesi gerekmeyen karbon elyafın maliyeti de diğerlerinden çok farklı değil. Uzmanlar ise söz konusu yöntemin her binada işe yaramayacağını belirtiyor.

featured

Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya’daki depremlerin ardından kendi evlerinin güvenliklerinden endişe duyan vatandaşlar, firmaların kapılarını aşındırdı, karbon elyaf İstanbulluya umut oldu. İstanbul‘un kentsel dönüşümden sonraki “B Planı” olarak gösterilen karbon elyaf, evini güçlendirmeyi düşünenler için alternatif oldu.

Kolon ve kirişleri güçlendirmek için kullanılan karbon elyaf, yumuşak bir malzemeden oluşuyor. Ancak reçine ile buluştuğunda bükülemiyor bile.

Benzer Haberler
28 şubat takvim yaprağı
28 Şubat takvim yaprağı olayı nedir? 28 Şubat’ta deprem mi olacak?
sukru-ersoy-istanbul-deprem
İstanbul’un depreme en dayanıklı ilçesi hangisi? Prof. Dr. Şükrü Ersoy güvenli ve tehlikeli o semtleri açıkladı
Frank Hoogerbeets mart tahmin
Deprem kahini Frank Hoogerbeets’dan kan donduran tahmin! 3 güne kadar 7-8 şiddetinde…

 

ÇELİKTEN 14 KAT DAHA FAZLA DAYANIKLI

İnşaat Yüksek Mühendisi Mustafa Koçak “Sertleştikten sonra çelikten 14 kat daha fazla dayanıklı olduğu araştırmalarda ortaya çıktı. Gayet ince, gayet hafif bir kumaş gibi.” diye konuştu.

karbon elyaf nedir

Uzmanlar ise karbon elyafın işe yarayan bir yöntem olduğunu belirtse de ‘mucize’ beklememek gerektiği konusunda uyarı yapıyor. Bina performans analizleri sonrası mühendislerin raporlarına göre yapılan karbon elyaf kaplama, bazı binalarda iki kat uygulanabiliyor.

En önemli avantaj olarak görülen kısmı ise uygulama sırasında binanın tahliye edilmesi gerekmiyor.

karbon fiber elyaf nedir

MAALİYETİ NE KADAR?

İnşaat Yüksek Mühendisi Mustafa Koçak “Diğer yöntemlere göre çok bir maliyet farkı yok. Bir tane kolonun tek başına güçlendirilmesi yaklaşık 7 bin TL gibi bir maliyete denk geliyor.”

HER BİNADA İŞE YARAMIYOR

Koçak; “Söz konusu yöntemin sonuç verebilmesi için uygulanacak betonun belirli bir kalitede olması gerekiyor.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir