Karantina süreci, küresel ısınmayı yavaşlattı mı?

featured

Bilim insanları, yeni tip corona virüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle ilan edilen küresel karantina  sırasında görülen sera gazları ve hava kirliliğindeki dramatik düşüşün küresel ısınma üzerinde çok az etkisi olacağını açıkladı. Bununla birlikte, araştırmada, 2030 yılına kadar küresel sıcaklıkların beklenenden yalnızca 0,01 derece  daha düşük olacağını belirtildi. Ancak, araştırmacılar hemen harekete geçilmesi halinde dünyanın yüzyılın ortasında 1,5 derece ısınmasının önlenebileceğini açıkladı.

Bilim insanları, yeni tip corona virüs pandemisi nedeniyle yoğun olarak Şubat ve Haziran ayı ayları arasında uygulanan küresel karantinanın çevre üzerindeki etkilerini analiz etti. İngiltere’deki Leeds Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, pandemi kısıtlamları kapsamında durdurulan endüstriyel faaliyetlerinin seyahatlerin küresel ısınma etkisi üzerinde oldukça sınırlı bir etkisi olduğu aktarıldı.

Buna göre sera gazları emisyonlarında ve hava kirliliğindeki dramatik düşüşe rağmen 2030 yılına kadar küresel sıcaklıkların  tahmin edilenden sadece 0,01 derece düşük olması bekleniyor.

YÜZYILIN ORTASINDA 1,5 DERECELİK SICAKLIK ARTIŞI

Öte yandan çalışmanın yazarları ,gerekli tedbirlerin alınması halinde  çevredeki toparlanmanın uzun vadeli görünümünün önemli ölçüde değişebileceğini  vurguluyor. Küresel olarak uygulanacak güçlü bir eylem planı, dünyanın bu yüzyılın ortalarında 1,5 derece daha  ısınmasını önleyebilir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir