Kara para aklama iddiaları piyasadan 288 milyar doları sildi! İşte kripto para piyasasını karıştıran o tweet…

featured

Kripto para piyasasının toplam değeri bir gecede %10 geriledi ve kripto para yatırımcıları kızıl bir sabaha uyandı. Son dönemlerde özellikle pazar günleri piyasada genel düşüş yaşansa da bu seferkinin etkilerinin çok daha fazla olduğu görülüyor. Peki yaşanan bu düşüşün arkasındaki sebep veya sebepler neler?

ABD Hazinesinin birkaç finans kurumunu kripto para aklama ile suçlamasıyla ilgili doğrulanmamış bir haber, kripto para piyasasında hasara yol açtı. Kripto para piyasasının lideri Bitcoin (BTC) erken saatlerde 51.000 dolar seviyesine kadar geriledi ve en iyi altcoin‘ler daha da sert kayıplar gördü.

Yaşanan gelişmelerin sebebi bir tweet mi?

FXHedge tarafından aktarılan bilgilere göre ABD Hazine Bakanlığı, kripto paraları kullanarak kara para aklayan birkaç finans kurumuna karşı harekete geçecek. Bu da aslında genel olarak kripto para sektörünün kötü bir etki altında kalması anlamına geliyor. FXHedge söz konusu iddiayı isimsiz kaynaklara dayandırsa da kripto para sektöründeki düşüş anına bakıldığında aslında bunun temel sebep olabileceği görülüyor.

Aşağıdaki görsele bakıldığında tweetin atıldığı an itibarıyla düşüşün ne kadar sertleştiği ve kripto para piyasasının toplam değerinin bunun devamında 1,8 trilyon dolara kadar çekildiği görülüyor. Henüz ABD’den bu konuda bir doğrulama gelmese de söz konusu düşüşe balinaların da eşlik etmiş olması muhtemel.

“İnandırıcı bulmuyorum”

Compound Finance’ın genel danışmanı Jake Chervinsky, kara para aklama vakaları ABD Adalet Bakanlığı’nın kapsamına girdiği için tweet’i inandırıcı bulmadığını yazıyor. Aynı anda birkaç finans kurumunu ücretlendirmenin “olağandışı” olacağını da ekliyor:

“Bunu inandırıcı bulmuyorum. Tweetin kendisi şüphelidir. Aynı anda birkaç finansal aracı aleyhine açılan bir dava olağandışı olur. Ayrıca, cezai soruşturmalar kesinlikle gizli tutulur ve nadiren sızdırılır.”

Kripto paraların kırılganlığı

Bir tweet’in ciddi bir miktarı piyasadan silebileceği gerçeği, bu tür söylentilere karşı oldukça hassas olan kripto pazarının kırılganlığını ortaya çıkardı.

Twitter kullanıcıları, piyasayı yanlış bilgilerle hareket ettirmemek için önemli takip ettikleri kaynaklara daha dikkat edebilirler. Mart ayının başlarında sahte bir ZeroHedge hesabı, Apple’ın Bitcoin’e girmesiyle ilgili sahte bir tweet yayınladıktan sonra viral olmuştu.

Yazının yazıldığı sırada piyasada biraz da olsa toparlanma gerçekleşti. Bitcoin, 56.000 dolar seviyesine geri döndü.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir