“Kara Çarşamba” 2001 krizinde ne oldu? Anayasa neden havada uçtu, dolar nasıl fırladı, anlatırken Ecevit’in sesi titriyordu!

featured

2000’li yılların başlarında Türkiye, hiper enflasyon sorunlarıyla baş edemiyordu. Uluslararası bir kuruluş olan IMF ile stand-by görüşmeleri aracılığıyla Türkiye yaklaşık 16 milyar dolarlık bir kredi desteği aldı. Krizle mücadele kapsamında Türkiye yabancı sermayeye yatırım yapılmasını ve 2002 Avrupa Birliği ile müzakereleri hızlandırma çabasına girdi. Türkiye’nin yabancı sermaye yatırımını yapabileceği en iyi yer; coğrafi yakınlık ve 1995’te aday ülke konumuna girmiş olması sebebiyle Avrupa Birliği’ydi. Avrupa Birliği üyeliğine kabul edilirse yabancı sermayeye yatırım yapmayı düşündü. Avrupa Birliği, Türkiye için bu dönemlerde gümrük birliği açısından önemliydi. 2001 yılında Milli Güvenlik Kurulu toplantısında yapılan görüşme ile piyasadaki sorunun daha derinlere gidecek bir ekonomik kriz yaşandı. Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sırasında

Ahmet Necdet Sezer, Ecevit’e anayasa kitapçığı fırlattı!

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nda başlattığı denetime Başbakan Bülent Ecevit’in tepki göstermesi üzerine tartışma yaşandı. Bunun üzerine Sezer, Ecevit’e anayasa kitapçığı fırlattı. Ecevit’te bu duruma tepki göstererek toplantıyı terk etti. Ecevit’in toplantı çıkışında bekleyen gazetecilere, “Bu bir devlet krizidir” yönündeki açıklamalarının ardından piyasalarda sert satışlar yaşandı.

https://www.youtube.com/watch?v=UCy6WMljqCc

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir