Kahve tiryakilerini üzecek haber! Bilimsel araştırma ile kanıtlandı…

featured

Türkiye’de ve tüm dünyada kahve çok sevilerek tüketilmeye devam ediliyor. Özellikle Türkiye’de Türk kahvesi tüketmek günlük hayatın bir parçası haline gelmiş durumda. Misafirlikte, yorgunluğun üstüne, keyiflenildiğinde, yani birçok duygu durumunda hızlıca pişirilen Türk kahvesi tiryakilerini üzecek bir araştırma yayınlandı. Tabi bu durum sadece Türk kahvesi değil diğer kahve türlerini de kapsıyor.

İsviçre Basel Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırma, çok fazla kahve tüketen insanların beyin fonksiyonlarının zarar gördüğünü kanıtladı. Beyinde bulunan gri maddenin kahve içmeyle orantılı olarak azaldığı fark edildi. Beyindeki gri madde ise konuşma, hafıza, duyma, kendini kontrol etme gibi fonksiyonları gerçekleştirmeye yarayan maddedir. Kahveyi çok tüketmek ise dışarıdan gelen bilginin beyinde işlenmesini zayıflatıyor ve fonksiyonlar zarar görüyor.

Olumsuz etkisi olduğu anlamına gelmiyor

Daily Mail Gazetesi’nin haberine göre, 20 gönüllü ile çalışma yapıldı ve 10 gün boyunca günde 4-5 adet fincan kahveye eş değer 150 miligram olan 3 kafein tableti gönüllülere verildi. Bu araştırmayla birlikte beynin en dış katmanında bulunan ve bilgiyi işlemeye yarayan gri maddenin azaldığı fark edildi. Ancak bu etkinin kalıcı bir etki olmadığı belirtildi. Kafeinden yoksun kalındığı durumlarda, azalma sorunu da ortadan kalkıyor. Basel Üniversitesi’nde çalışan Dr. Carolin Reichert da bu konuda, “Her gün kafein tüketiyor olmak beyin üzerinde olumsuz etki bırakıyor anlamına gelmiyor. Ama günlük olarak kafein tüketmek bilişsel donanımı etkiliyor. Bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir