İtalya’da yönetmen Özpetek’in önerdiği “Beyaz Önlüklüler Günü” yasalaştı

featured

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının İtalya’yı sert şekilde etkilediği mart ayında özellikle sağlık çalışanlarının canhıraş mücadelesinden etkilenen Özpetek’in, ilk kez nisanda gündeme getirdiği öneri, parlamentoda görüşülüp kabul edildikten sonra dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

’20 Şubat: Beyaz Önlüklüler Günü’nün yasalaştığını duyuran Özpetek’in önerisine, İtalyan Yazarlar ve Yayıncılar Derneği de (SIAE) açtığı imza kampanyasıyla destek verdi.

Özpetek, İtalya’da bundan böyle 20 Şubat tarihinin ‘Beyaz Önlüklüler Günü’ olarak sağlık çalışanlarına ithaf edilmesinin hikayesini anlattı.

‘Bir kadın doktorun ilk vakayı bulması çok hoşuma gitti’

Senato Başkanı Maria Elisabetta Alberti Casellati’nin bu öneriyi memnuniyetle karşıladığını aktaran Özpetek, “Artık kanun oldu. Tabii herkes çok şaşırıyor. Bir yönetmenin böyle bir şey yapması tabii herkesin çok hoşuna gitti. İtalya’nın, Kovid-19 salgını süresince kaybettiği canları ve sağlık çalışanlarının çabalarını hatırlamaya yönelik bir gün. Güzel bir şey oldu, ondan dolayı mutluyum” ifadelerini kullandı.

Özpetek, kuzeydeki Codogno Hastanesine yüksek ateş ve öksürük şikayetiyle başvuran 38 yaşındaki bir hastanın ülkedeki ilk Kovid-19 vakası olduğunu ortaya çıkaran Doktor Annalisa Malara’yı işaret ederek, 20 Şubat tarihinin nasıl belirlendiğini şu sözlerle anlattı:”20 Şubat’ta bir kadın doktor, izin alması gerekiyor aslında Kovid-19 testi yapması için ve izin almadan test yapıyor. Çünkü bir hasta geliyor, 3 kere ve hem ateşi hem öksürüğü var. Doktorun o an aklına geliyor ve diyor ki, ‘Bu hasta belki Çin’de görülen Kovid-19’dan olabilir’ diye şüpheye düşüyor kendi kendine. Bu şekilde ülkedeki ilk Kovid-19 vakasını buluyor. Bir kadın doktorun bunu bulması, benim ayrıca çok hoşuma gitti. O yüzden 20 Şubat’ı seçtim.”

Özpetek, bu konuya gösterdiği hassasiyet dolayısıyla çok sayıda doktordan, pek çok kişiden teşekkür ve destek mesajı aldığını da kaydetti.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir