İsveç Başbakanı Kristersson, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şartlarını kabul etti: ‘Tüm taahhütleri yerine getireceğiz’

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile beraber düzenlenen ortak basın toplantısında üçlü muhtıra hakkında verilen tüm taahhütleri yerine getireceklerini ifade etti. Kristersson, "İsveç Türkiye'ye yapmış olduğu tüm taahhütlere riayet edecektir. İleride de müttefik olarak verilen taahhütleri yerine getirecektir. Üçlü muhtırayı tam olarak uygulayacağız." dedi.

featured

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Beştepe’de resmi törenle karşılandı. İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında, Başkan Erdoğan ve Kristersson baş başa görüşmeye geçti.

Yapılan görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kristersson ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

Görüşmelerimizde ilişkilerimizi her alanda geliştirmeye yönelik ortak iradelerimizi belirledik. Bölgesel ve küresel meseleleri değerlendirdik. Türkiye NATO’nun açık kapı politikasının her daim destekçisi olmuştur. Bu nedenle Madrid’de iki ülkenin katılımına onay verdik. Türkiye, PKK, YPG/PKK, FETÖ gibi terör örgütleri ile mücadele ediyor. Bu örgütlerin hain saldırılarında 40 bini aşkın vatandaşımızı kaybettik.

“GÜVENLİK KAYGILARIMIZIN GİDERİLDİĞİNİ GÖRMEK İSTİYORUZ”

İsveç, kendi güvenliği için NATO üyeliğini istiyor, bizde kendi güvenlik kaygılarımızın giderildiğini görmek istiyoruz. Yeni İsveç hükümetinin üçlü muhtırayı uygulama taahhütlerini vermesinden memnuniyet duyduk. Terör örgütlerinin İsveç’in demokratik ortamını istismar etmesi engellenmelidir. Üçlü muhtıranın eksiksiz uygulanmasının akabinde İsveç’in NATO üyeliğinin gerçekleşmesi samimi temennimizdir.

“DAHA OLUMLU BİR TABLO İLE KARŞILAŞMAYI ÜMİT EDİYORUM”

Finlandiya’nın da dahil olduğu daimi ortak mekanizmanın ikinci toplantısı düzenlediğinde daha olumlu bir tablo ile karşılaşmayı ümit ediyorum. İsveç ile ikili ilişkilerimizi her alanda geliştirmek istiyoruz. Ticaret hacmimiz geçtiğimiz sene rekor kırdı.

TÜRKİYE İSVEÇ’TEN NE İSTİYOR?

Özellikle yapmış olduğumuz görüşmedeki hedef terörle mücadelede İsveç’in bu noktadaki tutumu. İade edilecek teröristlerin rakamları 30 olması 100 olması tartışılabilecek konular. 4 tanesi deport edildi. Bülent Keneş adlı teröristin Türkiye’ye deport edilmesi bizler için önem arz ediyor. İsveç’in daha hassas davranmasını istiyoruz. YPG/PKK ile ilgili teröristler var. Biz 40 bin vatandaşımızı teröre kurban verdik. NATO’nun en önemli görevi terörle mücadeledir. Şu anda gerek İsveç gerek Finlandiya, bu teröristlerin PKK paçavralarıyla dolaşmalarını gördüğümüz zaman vatandaşımız bunun hesabını bize soruyor. ‘Bunları görmüyor musunuz?’ diyorlar. NATO’daki dostlarımızla dayanışma içerisinde olmamız lazım. Bu teröristleri ülkelerinde barındırmamaları gerekiyor. Birçok Avrupa ülkesinde teröristler cirit atıyor. Almanya’da Hollanda’da, Fransa’da yaşamlarını sürdürüyorlar. Önümüzdeki temmuz ayına kadar bir süre var, haziran ayında da Türkiye’de bir seçim söz konusu. Bu seçimlere hazırlanırken halkımızın karşısına çok rahat çıkabilmemiz lazım.

İsveç Başbakanı’nın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Türkiye’ye terörizmle mücadelesinde yardım etmek istiyoruz. İsveç PKK’yı bir terör örgütü olarak görüyor. İsveç, Finlandiya ile beraber NATO’ya başvurdu. Türkiye 70 sene önce katıldı. Bu ittifaka katılmak bizim için çok önemli bir güvenlik meselesi. Bizim yanımızda Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi güvenlik tehdidi oluşturuyor.

“ÜÇLÜ MUHTIRAYI TAM OLARAK UYGULAYACAĞIZ”

Terörizmden en çok etkilenen NATO müttefiklerinden biri Türkiye. İsveç Türkiye’ye yapmış olduğu tüm taahhütlere riayet edecektir. İleride de müttefik olarak verilen taahhütleri yerine getirecektir. Üçlü muhtırayı tam olarak uygulayacağız.

TERÖRLE MÜCADELEDE HANGİ SOMUT ADIMLAR ATILACAK?

Görüşmemizde iş ilişkilerimizi de konuştuk. Yanımızda bulunan iş heyetleri, Türkiye’deki iş ikliminin müsait olduğunu, kaynak bulmanın kolay olduğunu, ihracat için büyük bir merkez olduğunu söylediler. Üçlü muhtıradaki her şeyi konuştuk. Bunu çok ciddiye alıyoruz. Terörle mücadele etmemiz lazım. Her iki ülke de terörün mağduru oldu. İsveç bunun ne anlama geldiğini biliyor. Bu sebeple NATO iş birliğinin bir ayağının terörle mücadele olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Muhtıranın önemli bir kısmını tamamladık. İsveç bu senenin sonunda büyük adımlar atacak. İsveç terörle mücadelede daha fazla güç sağlayacak.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir