İstanbul ve İzmir’de mide botoksu yapan iki hastaneye soruşturma

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, obezite tedavisi amacıyla İstanbul ve İzmir'de mide botoksu yaptırdıktan sonra yan etki nedeniyle hastanelere başvuran hastaların olduğunu açıkladı.

featured

Sağlık Bakanlığı’nca İstanbul ve İzmir’de obezite tedavisi amacıyla mide botoksu uygulanan iki merkeze yapılan denetimler sonucu ilgili ürünün bu işlemde kullanılmasının endikasyon dışı değerlendirildiği ifade edilerek her iki sağlık kuruluşunun faaliyetinin askıya alındığı duyuruldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Twitter hesabından yaptığı açıklamada:

“Obezite tedavisi amacıyla mide botoksu yaptırdıktan sonra yan etki nedeniyle farklı hastanelere başvuran hastaların olduğu bildirilmiştir. Bunun üzerine İstanbul Sağlık Müdürlüğü ve İzmir Sağlık Müdürlüğü’nün ilgili birimlerince bu tedavinin uygulandığı merkezlere olağan dışı acil denetimler gerçekleştirilmiştir.” ifadelerini kullandı.

SORUŞTURMA AÇILDI

Tedavilerde kullanılan ürünlere el konularak incelendiğini bildiren Koca,

“Bu denetimlerde İstanbul’da faaliyette bulunan Özel GSM Gisbir Sağlık Merkezi Hastanesi ile İzmir’de faaliyette bulunan Özel Batı Anadolu Tıp Merkezi’nde bu hastalara müdahale edildiği tespit edilmiş ve tedavide kullanılan ürünlere el konarak incelemeye alınmıştır. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yapılan değerlendirmede ilgili ürüne ait serinin ithalat onaylı olduğu ancak mide botoksu işleminde kullanılmasının endikasyon dışı olarak değerlendirildiği bildirilmiştir. Her iki sağlık kuruluşunun ilgili birimlerinin faaliyeti askıya alınmış ve ilgililer hakkında soruşturma başlatılmıştır. Konu Bakanlığımız tarafından titizlikle takip edilmektedir. Etkilenen hastalarımıza gerekli tedaviler uygulanmış olup takipleri yapılmaktadır.” ifadelerine yer verdi.

MİDE BOTOKSU NEDİR?

Mideye Botilinum toksin (botoks) uygulanması endoskopik olarak midenin belirli bölgelerine Botilinum toksini enjekte edilmesi esasına dayanan nispeten yeni bir kilo verme yöntemidir.

 

MİDE BOTOKSU KİMLER İÇİN UYGUNDUR?

Mide botoksu aslında kilo vermek isteyen herkese uygulanabilir. Bu işlem bir obezite cerrahisi değildir. Ancak uygulanabilecek hastalar için belli kriterler söz konusudur.

  • Diyet ve sporla gerektiği gibi kilo veremeyenler için uygun bir yöntemdir.
  • Vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan ve obezite cerrahisi ile başarı elde edilebilecek hastalarda mide botoksu faydalı olmayacağından bu hastalarda önerilmez.
  • Mide botoksu uygulanacak hastaların vücut kitle indeksi 40’ın altında olmalıdır. Yani vücut kitle indeksi 27-35 arası olan 10-20 kilo fazlalığı olan diyet ve egzersiz ile kilo veremeyen bireylerde uygulanır. Bu noktada fazla kiloları olan ama ameliyat edilecek kadar da obez olmayan ve kilo vermek isteyen hastalar ideal hasta grubunu oluşturur.

Midesinde ülser veya gastrit olan hastalarda ise öncelikle bu hastalıkların uygun tedavisi gerçekleştirildikten sonra mide botoksu uygulanabilir

MİDE BOTOKSU YAN ETKİLERİ

Botoks yıllardır tıp alanında kullanılmaktadır ve uzman hekim tarafından doğru dozajda uygulandığından bilinen bir zararı bulunmamaktadır. Mide botoks uygulaması ise standart bir endoskopik işlem olduğundan literatürde bildirilmiş önemli bir mide botoksu zararı bulunmaktadır. Kas hastalığı olanlar ve botoksa karşı alerjisi olan kişilerde işlemin uygulanması uygun değildir.

MİDE BOTOKSU KİLO VERDİRİR Mİ?

Mide botoksu da dahil olmak üzere hiç bir yöntemin kilo verdirme garantisi yoktur. Mide botoksuna mucizevi tedavi gibi davranmak doğru değildir. Mide botoksunun iştahı azaltıcı etkisi olduğu ve diyete yardımcı olduğu bilinmekle beraber, botoks uygulaması sonrası yüksek karbonhidratla beslenen hastalarda başarısız olma ihtimali de mevcuttur.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir