Elon Musk’ın hayaliydi… Hyperloop ile İstanbul Ankara arası ulaşım 18 dakikaya inecek

Milyarder iş insanı Elon Musk'ın ABD'de geliştirmeye çalıştığı hyperloop ulaşım projesi Türkiye'de de ilgi görüyor. TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (RUTE), sağladığı altyapıyla üniversite öğrencilerinin yenilikçi ulaşım sistemlerinde dünya çapındaki teknolojik gelişime yönelik çözümler üretmesine imkan sunuyor. Son olarak düzenlenen hyperloop yarışmasında dikkat çeken projeler tanıtıldı. Bunlardan biri de İstanbul ile Ankara arasındaki ulaşım mesafesini 18 dakikaya indirebilecek proje...

featured

TÜBİTAK RUTE Müdürü Mehmet Ali Çimen, Kocaeli’nin Gebze ilçesinde TEKNOFEST kapsamında bu yıl 16-19 Ağustos tarihlerinde ilk defa düzenledikleri Hyperloop Geliştirme Yarışması’nı anlattı. Çimen, raylı ulaşımın çeşitli alanlarında AR-GE çalışmaları yürüttüklerini belirterek bunun dışında da öncü teknoloji alanlarında faaliyetler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yarışma kapsamında kurdukları altyapıyla üniversite öğrencilerinin hyperloop sistemlerini geliştirip bunları yarıştırmalarını beklediklerini dile getiren Çimen, “Hyperloop teknolojisi, yeryüzünde ses üstü hıza çıkabilecek bir ulaşım modu.

Elon Musk, ürettiği çip ile insan beyni ve bilgisayar arasında bağlantı kurmak için ‘insanlı’ çalışmalara başlıyor!

Bu, tüm ulaşım sektörünü yıkıcı bir şekilde değiştirebilecek bir teknoloji. Örneğin, Amsterdam’a 1 günlük kara yolculuğu varken bunu 2-3 saat mertebesine indirebilecek. Dolayısıyla ticaretin, ulaştırmanın yapısını değiştirebilecek yıkıcı bir teknolojiyi üniversite öğrencilerimizin de katılımıyla ekosistem oluşturmak adına birlikte çalıştığımız, yarışma düzenlediğimiz bir organizasyonu gerçekleştirmiş olduk.” dedi.

ELON MUSK’IN HYPERLOOP HAYALİ

Çimen, 2013’te Tesla ve SpaceX’in Üst Yöneticisi Elon Musk’ın makalesiyle popülerleşen teknolojinin, şu anda ’emekleme’ aşamasında olduğunu vurguladı.

Teknolojinin belki 15-20 yıl sonra ticarileşeceğini ve insanların hizmetine sunulacağını anlatan Çimen, “Teorik olarak mümkün olmakla beraber çözülmesi gereken mühendislik problemleri var. Bu teknolojide biz de bu yarışmayla ‘varız’ diyoruz.

Dünyada bu alanda çalışan firmaların birçoğu bu yarışmalardan çıkmış girişimler. Biz de bu yarışma sonucunda, yarışmaya katılan öğrencilerimizin start-uplar (girişim) kurarak bu teknolojiyi geliştirmesini bekliyoruz ve hedefliyoruz.” ifadesini kullandı.

Çimen, Türkiye’de hyperloop geliştirmeye çalışan, start-uplarla irtibatlı firmalar bulunduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

“Teknolojinin mühendislik problemlerini çözebilirsek ulaştırma sektörünü köklü şekilde değiştirebilecek teknolojide söz sahibi olacağız. İlk ve öncü oyunculardan biri olacağız.

Söz sahibi olmamız mümkün, bu da ülkemizi teknolojik ve katma değer anlamında avantajlı konuma getirebilecek. Bu konuya şu andan başlamış olmamız bizim açımızdan bir avantaj.

Yerleşkemizdeki tünel 208 metre uzunluğunda. Bu tür araçları sürtünmenin azaltıldığı ortamda ses üstü hızlara çıkarmak, bu teknolojideki ana amacımız. Burada da bunun küçültülmüş örneğini görüyoruz.

Dünyada da ABD’de böyle vakumlanabilir bir altyapı var. Avrupa’daki en iyi altyapılardan biri Türkiye’de var. Türkiye’de öğrencilerin böyle bir altyapıya ulaşması büyük bir avantaj.”

UZAYDAKİ VAKUM ORTAMINA BENZİYOR

Uzaydaki vakum ortamına benzer teknolojilerin bu yarışmayla çalışıldığını dile getiren Çimen, değerlendirmesini sürdürdü:

“Manyetik olarak aracı kaldırma teknolojisinin çalışılması gerekiyor. Alt sistem bazlı, araç bazlı konulara da baktığınızda yüksek teknolojili konuları burada üniversite öğrencilerimiz çalışmak durumunda kalıyor. Bu konuda da gayet mahirler.

Getirdikleri araçlar da gayet iyi gözüküyor. Daha küçültülmüş ölçekte burada teknoloji gösterimi yapılabiliyor. Bu altyapıyı da herkesin kullanımına açık olarak burada tutuyoruz. Bu altyapılar çok fazla değil.

Biz bu teknolojiye olan inancımızı ve bu teknolojiyi geliştirme konusunda kararlılığımızı bu altyapıyla göstermiş oluyoruz. Dünyada bu şekilde altyapı çok fazla değil herkese açık olan firmaların kurdukları bazı altyapılar var ama bu şekilde herkese açık olan ikinci tünel diyebiliriz.”

Yarışmaya katılan Hyperloop United Takımı’nın lideri Kadir Has Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi Furkan Kayaalp de 5 üniversitedeki mühendislik ve tasarım bölümü öğrencisi arkadaşlarıyla 8 ay önce çalışmaya başladıklarını söyledi.

Tüneli görünce motivasyonlarının arttığını belirten Kayaalp, “Yarışmadan iyi bir derece alacağımızı düşünüyorum. Sonrasında da bu alanda çalışarak hyperloop teknolojisinin içinde yer almak istiyoruz. Hesaplarımıza göre bu teknolojiyle Ankara-İstanbul arası 17-18 dakikaya düşüyor.

Bu insanların hayat tarzlarını değiştirebilecek bir teknoloji. Biz de bu işin içinde olmak istiyoruz. Türkiye’yi hyperloop teknolojisinde lider ülke konumuna sokmak istiyoruz. 6 yıldır bu yarışma SpaceX tarafından ABD’de yapılıyordu.

Bu yıl ilk defa burada yapılıyor. 6 yıl sonra buradaki teknolojilerin bizle beraber oradakinin çok daha ötesine geçeceğine inanıyoruz. Bunun için çalışıyoruz.” dedi.

AVRUPA’DAKİ EN İYİ ALTYAPILARDAN BİRİ TEKNOFEST

Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında bu yıl ilk defa TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde düzenlenen Hyperloop Geliştirme Yarışması’nın ödül törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da katıldı.

Bakan Varank, 5. nesil taşımacılık denilen hyperloopun, karada ses üstü hızlara çıkarak seyahat etme teknolojisini araştıran yeni bir alan olduğunu söyledi.

Tüm dünyada bu alanda firmaların, üniversitelerin, araştırma merkezlerinin çalıştığını belirten Varank, böyle önemli bir hususu Türkiye olarak ıskalamanın kabul edilemeyeceğini, bu manada TEKNOFEST kapsamında bu sene ilk kez öğrencilere yönelik hyperloop yarışması düzenlediklerini dile getirdi.

Varank, hyperloop yarışları için çok ciddi bir altyapı kurduklarına dikkati çekerek, 208 metre uzunluğunda vakumlu tünellerle öğrencilerin geliştirdikleri araçları yarıştırdıklarını ifade etti.

Bu yarışmanın Türkiye’de ilk defa düzenlendiğine işaret eden Varank, “Avrupa’da, Amerika’da buna benzer etkinlikler yapılıyor, altyapılar kuruluyor.

Şu anda Türkiye’de kurduğumuz bu altyapı, Avrupa’daki ve Amerika’daki benzerlerine yaklaşan hatta Avrupa’daki en iyi altyapılardan biri.” diye konuştu.

GENÇLER GELECEĞİN TEKNOLOJİSİNİ ÖĞRENSİN

Yarışmanın düzenlenme amacına değinen Varank, “Bunu niye yapıyoruz? Gençlerimiz, öğrencilerimiz geleceğin teknolojilerine, geleceğin trendlerine aşina olsunlar ve o alanlarda çalışsınlar. Gelecekte Türkiye’nin başarı hikayesini bu arkadaşlarımız yazsınlar diye biz bu işleri yapıyoruz.” dedi.

Gebze Yerleşkesi’nde kurulan altyapının sürekli orada tutulacağını dile getiren Varank, şöyle devam etti:

“Türkiye’de hyperloop alanında araştırma yapmak isteyen hocalarımız, öğrencilerimiz, şirketlerimiz bu altyapıyı kullanabilecekler. Gençler için burada atölyeler oluşturacağız. İnşallah hyperloop teknolojisinde, yeni nesil ulaştırma alanında da ülkemizi hak ettiği konuma taşıyacağız.

Biz inanıyoruz ki gençlerde bu kabiliyet var, Türkiye’de bu kabiliyet var. Başarmamızın önünde hiçbir engel yok. İnşallah hep beraber bir olup bu sinerjiyi devam ettireceğiz.”

‘HYPERLOOP PROJESİ İÇİN TÜRKİYE’YE GELİN’

Bugün tüm dünyanın insansız hava araçlarını konuştuğunu söyleyen Varank, şunları kaydetti:

“Yabancı basını tarayın her gün Türkiye’nin insansız hava araçlarıyla ilgili haber çıkıyor mu? Çıkıyor. Ne diyorlar? ‘Savaş konseptini değiştirdiler.’ Gidiyorsunuz bakıyorsunuz o aracı geliştiren mühendislerin, teknisyenlerin orada çalışan arkadaşlarımızın yaş ortalaması 30’un altında.

Biz TEKNOFEST gençliğine güveniyoruz, TEKNOFEST gençliğine inanıyoruz. Türkiye’nin yarınlarını, Türkiye’nin başarı hikayesini TEKNOFEST kuşağı en güzel şekilde yazacak. Biz de onlara yardımcı olacağız. Bu işte emeği geçenlere ve yarışmaya gelen bütün kardeşlerime teşekkür ediyorum.

Bu altyapı Avrupa’daki en güzel altyapılardan biri oldu. Buradan Türkiye’ye ve dünyaya çağrı yapıyorum; hyperloop geliştirmeyle ilgili çalışmak istiyorsanız bundan sonra Türkiye’ye gelin, Gebze’ye gelin, TÜBİTAK’a gelin, bu altyapıyı kullanın.

Biz size bu imkanları en güzel şekilde kullandıracağız. Atölyelerimizi de kuracağız. İnşallah Türkiye hyperloopta en ileri ülkelerden biri olacak.”

Daha sonra Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve protokol üyeleri, yarışmaya katılan takımlara ‘en iyi takım’, ‘jüri özel’, ‘özel’, ‘en iyi senaryo’, ‘görsel tasarım’, ‘teknoloji gösterim’ ve ‘teknik tasarım’ kategorilerinde ödüllerini verdi.

Bu ödülleri almaya hak kazanan takımlara verilecek 10’ar bin liralık ödül, Bakan Varank’ın talebi doğrultusunda 20’şer bin liraya çıkarıldı. Yarışmada ilk 3 dereceyi alan takımlar, ödüllerini 30 Ağustos-4 Eylül’de Samsun’da düzenlenecek TEKNOFEST’te alacak.

Yarışma, TEKNOFEST, Türkiye Teknoloji Takımı, TÜBİTAK RUTE, TCDD, ERCİYAS, Yapı Merkezi, BOTAŞ, TENMAK, TÜRASAŞ ve Numesys destekleriyle bu yıl ilk kez düzenleniyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir