İstanbul alarm verdi, ölüleri gömecek yer bulunmayacak!

featured

14 gün süreyle zorunlu olmayan üretimin durdurulması, alışveriş merkezlerinin kapatılması, toplumsal hareketliliğin azaltılması salgında etkili olacak” dedi.

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu ve İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, ortak açıklamanın ardından ANKA’ya konuştu.

İstanbul Tabip Odası, İstanbul’da Covid-19 salgınının yayılış hızının endişe verici olduğuna dikkat çekerek İstanbul için acil kapanma çağrısı yaptı. “İstanbul’un sağlık kurumları S.O.S. veriyor ve durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor” tespiti yapan Tabip Odası, hükümetin salgınla mücadele politikasını eleştirdi.

Salgın politikasının bütünüyle iflas ettiğini öne süren Tabip Odası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TÜİK verilerini temel alan çalışmalara dikkati çekerek, İstanbul’da fazladan ölüm sayısının Sağlık Bakanlığı’nın belirttiğinin üç katı olduğunu öne sürdü.

Sağlık Bakanlığı, 25 Ekim günü dahil olmak üzere Covid-19’a bağlı toplam ölüm sayısını 3 bin 253 olarak açıklamıştı. Oysa, Bilim Akademisi, dün yayımladığı raporda 12 Mart – 4 Kasım 2020 tarihleri arasında İstanbul’da 2015-2019 ortalamasına kıyasla toplam 8 bin 456 ek ölüm gerçekleştiğini hesaplamıştı.

“AMBULANSLAR HASTALARI TAŞIMAYA YETİŞEMİYOR”

İstanbul Tabip Odası’nın ortak açıklamasında, kentte sağlık sisteminin karşı karşıya kaldığı sorunlar şöyle sıralandı:

“Ambulanslar Covid-19 hastalarını taşımaya yetişemiyor. Hastalar saatlerce sedyelerde bekletiliyor. Hastanelerde mevcut servisler yetmiyor, her gün yeni Covid-19 servisleri açılıyor. Servise yatması gereken birçok hasta yeterli yatak olmadığı için acillerde tutuluyor. Yoğun bakımda yatması gereken birçok hasta acillerde ya da servislerde bekletilip yoğun bakım yataklarının boşalması bekleniyor. Sadece Covid-19 hastaları değil, diğer hastalar da servis, yatak, yoğun bakım sıkıntısı yüzünden sağlık hizmeti alamıyor. Kamu hastaneleri ihtiyaca cevap veremediği için devreye sokulan özel hastaneler Covid-19 hastalarını ancak ücret karşılığında kabul ediyor. Bütünüyle İlçe Sağlık Müdürlükleri’nin üzerine yıkılmış olan filyasyon çalışmaları vakaların ancak çok az bir bölümüne yetişebiliyor. İstanbul’un sağlık kurumları S.O.S. veriyor ve durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor. AKP rejiminin salgın politikası bütünüyle iflas etti.”

İSTANBUL TABİP ODASI’NDAN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

– Başta şehre giriş-çıkış kısıtlaması, en az SARS-CoV-2’nin kuluçka süresi olan 14 güne kadar toplumsal hareketliliğin azaltılması/sokağa çıkma kısıtlaması, temel/zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde çalışmanın durdurulması olmak üzere virüsün yayılmasını azaltacak/durduracak önlemler hızla hayata geçirilmelidir.

– Salgınla mücadele hastanelerde değil, sahada kazanılır. Etkin bir filyasyon çalışması için birinci basamak sağlık hizmetlerindeki Aile Hekimliği-İlçe Sağlık Müdürlüğü ikiliği kaldırılmalı, Aile Sağlığı Merkezleri hızla bölge tabanlı olarak organize edilmelidir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir