İngiltere’yi sarsan rapor: Hayat pahalılığı çocuklarda stres ve intihar eğilimini artırdı

İngiltere'de The Childhood Trust tarafından yayımlanan rapor hayat pahalılığının çocuklar üzerinde stres ve intihar eğilimi gibi son derece olumsuz etkiler yaratmaya başladığını ortaya koydu.

featured

Dünyayı etkisi altına alan küresel enflasyon İngiltere’de çocuklar üzerinden ciddi olumsuz etkiler ortaya çıkardı.

Çocuk yoksulluğuyla mücadele eden yardım derneği The Childhood Trust tarafından yayımlanan rapor ülkede her 10 çocuktan birinin hayat pahalılığının bir sonucu olarak kendine zarar verme ve intihar eğiliminde olduğu gösterdi.

PARASAL KAYGILAR ÇOCUKLARDA STRES YARATIYOR

Rapora göre İngiliz ailelerin parasal kaygıları çocukların yüzde 47’sinde stres hissi yaratıyor ve bu çocukların yüzde 21’inin ailesi çocuklarının parayla ilgili sebeplerle daha az güldüğünü belirtiyor.

En büyük endişe kaynağı ise hayat pahalılığı yüzünden kendine zarar vermek isteyen çocukların oranının yüzde 9 olduğunun anlaşılması. “Aç, Endişeli ve Korkmuş” adlı rapor, intihar düşüncesini aklından geçiren çocuk oranının yüzde 8 olduğunu ortaya koydu. Bu oran, her 30 kişilik sınıfta en az iki çocuğun bu düşünceyi taşıyabildiği anlamına geliyor.

HAFTADA SADECE BİR KEZ DUŞ YAPABİLİYORLAR

İngiliz The Observer gazetesine konuşan dernek başkanı Laurence Guinness’e göre bu durumun sebebi çocukların yaşam koşularıyla, ebeveynlerinin faturaları ödeyip ödeyemeyeceğiyle ya da akşam eve gidince duş yapıp yapamayacağıyla ilgili çok endişelenmeleri.

Guinness “Bir çocuk bana haftada şimdi sadece bir kez duş yapabildiğini ve bunun uzun bir duşa dönüşmemesi için annesinin yanında durdurduğunu anlattı” diyerek çocukların içinde kaldığı durumu özetledi.

Guinness, yedi yaşındaki bir başka çocuğun da yeterli paraları yoksa yemek alamadıklarını, bu durumda dolapları karıştırarak atıştırmalık birşeyler bulup yediğini ve bu şekilde yatıp uyuduğunu anlattı.

Londra’da binlerce kişi hayat pahalılığını protesto etti: Maaşları artırın, faturaları düşürün

“MAHÇUBİYET VE UTANÇ DUYGUSU YAŞIYORLAR”

Hayat pahalılığının daha önce mali olarak kendini istikrarlı gören ailelerin ilk defa yoksulluğa düşme riskini beraberinde getirdiğini ve birçok çocuğun da kendisini bu korkunç durumla ilk kez karşı karşıya bulduğunu belirten Guinness “Çok derin bir mahçubiyet ve utanç duyuyorlar ve içinde bulundukları açmazla ilgili çok kaygılanıyorlar” dedi ve ve bunun sonuçlarının “felaket” olabileceği konusunda uyardı.

Ülkedeki diğer dernek ve uzmanlar da çocuklardaki ruh sağlığı sorunlarının hayat pahalılığı ile daha da büyüdüğünü belirtiyor ve ailelerin artan enerji fatraları sebebiyle ısınma, elektrik ve su kullanımı ile sofraya yemek koyma arasında zor kararlar vermeye başladığına dikkat çekiyor.

TASARRUF İÇİN ÖĞÜN ATLIYORLAR

İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin yaptırdığı bir araştırma da halkın giyim ve sosyalleşme harcamalarından vazgeçtiğini, daha da ötesi, artan akaryakıt, gıda ve enerji fiyatları sebebiyle 4 bin kişilik ankete katılanların yarısından fazlasının diğer temel ihtiyaçlar için para ayırabilmek için öğün atladığını ve mutfak masraflarından kıstığını ortaya koydu.

Uzmanlar intihar eğiliminin genellikle hiçbir şeyin kendilerine yardım edemeyeceği hissinden kaynaklandığında dikkat çekiyor: Anne, baba ve yakın aile bireylerinin içinde bulunduğu durum ve öğretmen ya da sağlık profesyonellerinin yıllardır süren kesintiler sonucu hizmetlerinin azalması sebebiyle çocukların güvenebilecekleri mekanizmaların azaldığı bildiriliyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir