İçişleri Bakanı Soylu: “Deprem sonrası enkaz altında nerede olduğunuz belirlenebilecek”

featured

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2021 Afet Eğitim Yılı kapsamında, “Esnaf ve Sanatkarlar İşçi ve Memur Konfederasyonları Afet Eğitim İşbirliği Protokol Töreni”nde Türkiye Esnaf Ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ve Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile bir araya geldi.

Programda AFAD ve sendika başkanlarıyla işbirliği protokolü imzalandı. Bir yıl içinde Malatya’da ve Elazığ’da vatandaşların, afetzedelerin evlerine girdiğini, diğer depremzedelerin de yıl sonuna kadar afetten etkilenme halinden kurtulacak evlerine gireceklerini ifade eden Bakan Soylu, “Türkiye bir afet bölgesi. Bir taraftan deprem, bir taraftan sel, diğer taraftan heyelan, yer kayması, taş düşmesi çığ bütün bu afetlerle hemen hemen bir çok mevsimin kendine ait özelliklerle kaşı karşıya kalıyoruz. Siz daha iyi biliyorsunuz siz de deprem bölgesinde bu acıları bizzat kendiniz yaşadınız. Hep şöyle bir ifade kulağınızda olur idi. ‘Nerede bu devlet ?’. Bir depremle karşı karşıya kaldığınızda devlet dediğiniz elbette ki kurumları muhakkak, ama devlet dediğimiz sendikalarımızdan mesleki kuruluşlarımıza kadar, sivil toplum örgütlerimize kadar aslen milletimizin bütün bölümü. Ve şükürler olsun Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde bugün bu sözleri duymuyoruz.” dedi.

Bakan Soylu’nun açıklamaları şöyle: 

“2019 ve 2020 arasında depremin sayısal artışı yüzde 43 daha fazla. Bütün bunlarla mücadele için hep birlikte çok önemli adımlar atıyoruz ama bunlara geçmeden önce sayın Genel Başkanımızın şahsında buradaki bütün arkadaşlarımıza bütün sendikaların yöneticilerine, depremlerde afetlerde karşı karşıya kaldığımız tüm süreçlerde madden ve manen katkılarını ortaya koydukları için, oradaki insanları yalnız bırakmadıkları için devletin gücüne güç kattıkları için şükranlarımızı arz ediyoruz. Özellikle Türkiye depreme ve afete müdahale konusunda dünyada öncü bir ülkedir. Gerek deprem öncesi gerek afet öncesi ve afet anında gerek deprem sonrası müdahale konusunda veya iyileştirme konusunda çok önemli adımlar atıyoruz. Bir yıl geçmeden Malatya’da Elazığ’da vatandaşlarımız afetzedelerin evlerine girdiler. Diğerleri de yıl sonuna kadar afetten etkilenme halinden kurtulacak evlerine girecekler. O ana kadar da soğuk deprem çadırlarında onları tutmadık. Sıcak ne ihtiyaçları varsa yerine getiren bir devlet anlayışı ortaya koyduk ki bu Sayın Cumhurbaşkanımızın bizzat talimatıdır”

Türkiye’nin 81 ilinde afet planını güncelleme çalışmalarının devam ettiğini hatırlatan Soylu, “Bir taraftan il afet risk azaltma planları yapıyoruz. Geçen sene 7 ilde bitirdik. Bu yıl 81 ilde tamamlayacağız. Burada sizinle temsilcilerin içinde bulunduğu kurumlar illerde valilerle bir araya geliyorlar ve o ilin afet risklerini değerlendiriyorlar. Üniversiteler bu işin moderatörlüğünü yapıyor. Bütün kurumlar bir araya gelerek belediyeler ahdediyorlar. Hem bir yol haritası ortaya koyuyorlar hem bir sözleşme imzalıyorlar. Bu konuda 81 ilin il afet risk azalma planlarını inşallah tamamlayacağız ve bitireceğiz. Onun dışında bir taraftan bunu gerçekleştirirken, diğer taraftan afet ve acil durum toplanma alanları konusunda yeni bir hamle gerçekleştirdik.

Örneğin İstanbul’da 2 bin 900 afet toplanma alanı vardı şimdi bunu kaymakamlıklarımız, belediyelerimiz, jandarma genel komutanlığımızın o alandaki yönetimiyle 5 bin 599 a çıkardık. 1,3 metrekareden yaklaşık kişi başına 4 metrekareye çıkardık ve 23 bin 17 afet ve acil durum alanı belirledik. Buradan da barınma alanlarının nasıl sevk edilecekleri konusundaki tüm planlamaları da gerçekleştirdi. Bizim Türkiye afet müdahale planımız var ve bu planımızın 26 çalışma kurumu var. 81 ilde ve genelde Türkiye afet planını güncelleme çalışmalarımız devam ediyor. Biz bunları Elazığ’da, İzmir’de aynı zamanda Giresun’da ve diğer illerde yönetiminde de bulunduk ve bunların güncellenmesiyle birlikte tıkır tıkır işleyen bir planla karşı karşıya olduğumuzu size burada ifade etmek isterim. AFAD akreditasyon sistemi kurduk. Arama kurtarma ekipleri, AKUT’tan İHH’ye kadar, Jandarma Arama Kurtarmaya kadar, ANDA’ya kadar, İzcilik Federasyonuna kadar. Bu arama kurtarma işini yapan ama aynı zamanda AFAD’ın akreditasyonu içerisinde bulunan birlikte hareket etme kabiliyetini ortay koyan bir sistem ve bunu devam ettiriyoruz. AFAD gönüllülük sistemi kuruldu oda yeni bir sistem 276 bin 150 gönüllümüz var şuan. Bunların eğitimi gerçekleştiriliyor. Bir taraftan 2020 de ve 2021 de aynı zamanda teknolojik bir takım gelişmelerle de bunu destekliyoruz orayı da boş bırakmıyoruz.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir